Нови Сад је све више популаран како међу домаћим, тако и међу страним туристима. У понуди је поред обиласка града, Петроварадинске тврђаве, културних институција, ноћног живота, и гастрономска понуда.
Међутим, шта је оно што посетиоци желе да пробају и шта је оно за шта вежу наш град:
1. „Војвођански“ специјалитети са месом
Под војвођанским специјалитетима подразумевају се традиционална јела са ових простора која су се вековима уназад спремала. Нека јела су преузета из других националних кухиња, негде у потпуности, негде модификована, али ипак је љубав према месу остала је вечна одредница овог краја. Различите врсте меса упоковане у сада већ, познате гурманске специјалитете, понуда су скоро свих менија у граду.
Од главних јела ту се издвајају чувене бечке шницле, затим ћуфте у сосу, димљено месо са купусом, као и пекарским кромпиром, свињска ребарца, али и јунеће и пилеће месо спремљено на различити начине.
Не треба заборавити на укусне сосове које смо преузели из аустроугарске кухиње, а данас се редовно спремају уз месне специјалитете.
Роштиљ је незаобилазна ствар када је реч о гурманлуку у Новом Саду и то је нешто што се више налази на киосцима брзе хране.
Поред главних јела са месом, не треба заборавити ни чувену супу која следује пре јела, а она је домаћинска ствар на овим просторима, поготово у кућама и ресторанима у Новом Саду.
Од супа издвајају се јунећа, пилећа, јагњећа, посебно припремљена са кнедлама.
Ове специјалитете, за које се често веже синоним „војвођанска јела“ можете јести у свим салашима којима обилује Нови Сад и његова околина, од Лазиног салаша, до Пајиног и Бркиног салаша, али и у ресторанима попут Плава фрајла, Кућа мала, Стара песма, Камелот, Код Фазана, Велики….
2. Индекс сендвич
Већина туриста из Србије када стигне у Нови Сад углавном зна да тражи овај популарни сендвич који је направљен управо у Новом Саду. Индекс сендвич направљен је пре тачно 4 деценије, а годинама касније заживео је међу свим становницима града и стекао култни статус међу брзом храном.
Данас се овај, а некада сендвич намењен студентима, који се састоји од шампињона, тољеног сира и шунке, продаје међу бројном масом која дође у посету српској Атини, а посебно је на гласу код Београђана.
Новосадски изум – индекс сендвич може се пронаћи у бројним локалима брзе хране специјализовани за овај деликатес попут Тетак индекс сендвич, Индекс Маја, Индекс шестица, Индекс Хаус 021, Индекс Мирјана, Индекс Ванеса,…
3. Слатке делиције – штрудле, кнедле и кремпите
Слатке делиције попут штрудли, кнедли и кремпита су још једна позната новосадска ствар. Није страно да смо ове чувене десерте преузели из бечке кухиње, али да су они подједнако добри као они који се једу у Бечу.
Многи туристи знају то и зато траже да једу штрудле, кнедле и кремпите на новосадски начин.
Штрудле, као познато јело од дизаног теста са маком, рогачем, орасима, вишњама, јабукама могу се пронаћи у Новом Саду веома често. Наиме, све манифестације које укључују храну, од Зимзоленда до Ноћног базара сигурно ће у понуди имати штрудле новосадских домаћица. Поред тога, штрудле се могу пронаћи у бројним новосадским пекарама…
Кнедле су чувени слаткиш направљен од кромпира, округлог облика. Оне изворне које памтимо из кухиње наших бака, пуне се са шљивама или неким џемом, а данас у модерној варијанти имамо широк избор кнедла са најразличитијим укусима, од чоколаде, ваниле, разног воћа, лешника, џемова итд. Кнедле се у Новом Саду могу пронаћи у објекту специјализованим за кнедле Фердинанд кнедле, али у неким новосадским ресторанима попут Кућерак на рибарцу, Браухаус, Сокаче…
Кремпите, чије име само по себи казује јесте пита са кремом. Овај стари колач настао је на простору некадашње Аустријског царства. Постоје различите варијације овог колача, а у Новом Саду су оне саставни део многих посластичарница. Најлепше кремпите можете пробати у посластичарницама Шехерзада, Европа, Сити, Цариград, Фигаро, али и на Петроварадинској тврђави, у ресторану Тераса.
4. Рибљи паприкаши
Рибљи специјалитети су још један сегмент кухиње који се радо једе у Новом Саду. Велики број чарди дозвољава разне врсте укусних јела са рибом, од којих се издвајају рибљи паприкаши. Ту је и риба на жару, севрвирана уз барени кромпир и блитву…
Добре рибље специјалитете у Новом Саду се углавном једу на чардама Аква Дорија, Мачак, Кућерак на рибарцу, код Браше,… као и у ресторану Фиш и Зелениш, коноби Риба риби гризе реп...
Преузмите андроид апликацију.