Ако желите да једете мање шећера, можете га заменити храном која је природно слатка.
Пасиране банане или рендане јабуке можете додати у колаче, пића, житарице и храну за бебе.
Такође можете додати неколико капи сока од поморанџе у преливе за салату како бисте избегли куповину прелива са шећером. Али природни заслађивачи се крију и међу поврћем.
Рендана цвекла ће чоколадним колачима и мафинима дати богат, слаткаст укус, али је можете додати и у супе, сосове и смутије. Исто важи и за шаргарепу.
Ако цвеклу и шаргарепу исечете на танке кришке и испечете у рерни, добићете слатку и здраву ужину.
Чак и млеко може да буде природни заслађивач
Кафа са млеком је мање горка, а домаћим чорби и чорби се често додаје кајмак. Прстохват соли такође може нагласити природну слаткоћу неких намирница, посебно свежег воћа.
Лагано пржени лук постаје веома сладак
Упркос пикантности, лук садржи и доста шећера, а овај слатки укус долази до изражаја тек када се лагано пржи на лаганој ватри. Овако припремљен лук може да замени сосове пуњене шећером, на пример, кечап.
Стевија је чак 300 пута слађа од шећера
Биљка стевија се суши и продаје као природни заслађивач. Не садржи калорије и 300 пута је слађи од шећера. Има специфичан укус на који се навикава – најбоље је почети да га додајете биљним чајевима.
Уз цимет и ванилу је потребно мање шећера
Ванилија даје слатким јелима богату, слатку арому због које ни не приметите да у њима има мање шећера. Слично је и са циметом који можете додати у слана јела – чорбе или парадајз сос.
Рендана шаргарепа
Може засладити болоњез сос, али и колаче и мафине. У колачима трећину шећера заменити медом, јер би веће количине могле да промене структуру.
Koliki je rok trajanja čokolade i kako da znamo da više ne važi?
Преузмите андроид апликацију.