Листу намирница, односно неорганског воћа и поврћа с највише и најмање пестицида свако године анализира организација “Envajrment Vorking Grup”, а сходно томе прави се и списак познат као “Drti dozen”.
И ове године, као и предходних на листи предњаче јагоде, спанаћ и кељ као изразито “затроване” намирнице, али су се ту нашле и боровнице, као и боранија.
Списак воћа и поврћа са највише пестицида
Јагоде
Спанаћ
Кељ
Брескве
Крушке
Нектарине
Јабуке
Грожђе
Паприке
Трешње
Боровнице
Боранија
Резултати су добијени прикупљањем преко 46 хиљада узорака најпопуларнијег воћа и поврћа, који су затим опрани и очишћени као што би то свако од нас учинио код куће. Укупно 210 пестицида пронађено је на 12 намирница и неки тестови показују трагове пестицида који су одавно забрањени, наводи се у извештају.
“Пестициди су штетни и њихова токсичност утиче на здравље деце, укључујући потенцијални ризик од хормонске дисфункције, рака и оштећења мозга и нервног система у развоју”, каже Џејн Хоулихан директорка организације “Helty babies”.
Намирнице које имају најмање пестицида
Ово истраживање наводи да се авокадо нашао на врху листе најмање контаминираних производа у 2023, а на другом месту је кукуруз шећерац. Ананас, лук и папаја, смрзнути слатки грашак, шпаргла, диња, киви, купус, печурке, манго, слатки кромпир, лубеница и шаргарепа чинили су остатак листе.
Пређите на органске производе, предлажу стручњаци
Много воћа и поврћа са вишим нивоима пестицида су веома критични за организам, зато је неопходно да бирамо органске намирнице.
“Органска храна није хранљивија, али већина органског воћа и поврћа има мало или нимало пестицида. Ако особа пређе на органску исхрану, нивои пестицида у њеном урину се брзо смањују”, каже токсоколог Алекс Темкин и саветује да добро перемо намирнице:
“Ако је органско воће или поврће недоступно или је прескупо, онда намирнице које имамо дефинитивно треба да огулимо и темељно оперемо водом. Такође, клоните се детерџената или других препарата, јер испирање водом ће смањити нивое пестицида”.
Додатни савети о прању воћа и поврћа
-Перите руке топлом водом и сапуном 20 секунди пре и после припреме свежих производа
-Испирајте воће и поврће пре љуштења, тако да се прљавштина и бактерије не преносе са ножа
-Користите чисту и чврсту четку за рибање чврстог воћа и поврћа као што су јабуке и диње
-Осушите производе чистом крпом или папирним убрусом како бисте додатно смањили бактерије које могу бити присутне
Преузмите андроид апликацију.