Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које су здравствене предности куваног вина

Ближи се крај године, дани су све хладнији, а пиће које би могло да вас загреје је свакако кувано вино.
Фото: Pexels/George Dolgikh

Ако волите вино добро је знати да има и здравствених предности.

Успорава старење

Студија спроведена на истраживачком институту Virginia Tech Carilion открила је да кувано вино садржи ресвератрол, полифенолно једињење које помаже у успоравању процеса старења.

Доприноси здрављу срца

Студија објављена у часопису „Molecules“ открила је да вино, када се конзумира у умереним количинама, може бити добар извор антиоксиданата који могу помоћи у смањењу кардиоваскуларног стреса.

Зачини попут цимета и ђумбира су раније били повезани са побољшањем кардиоваскуларног здравља.

Побољшава памћење

Ресвератрол у вину је такође користан за памћење. Студија спроведена у Медицинском центру Универзитета Џорџтаун открила је да ово једињење може да заштити од Алцхајмерове болести.

Штити од прехладе

Осим што су празници време радости, често прођу и са прехладом. Али добра вест је да чаша куваног вина недељно може да спречи шмрцање.

Ово се може приписати богатом садржају антиоксиданата који спречавају инфекције. Будите умерени, јер прекомерно конзумирање може да ослаби имуни систем.

Благотворно делује на кости

Према студији објављеној у „American Journal of Epidemiology„, жене које су пиле чашу вина недељно имале су бољу густину костију у поређењу са онима које нису пиле алкохол или које су пиле прекомерне количине алкохола.

Uz ova dva trika recite NE zapušenim sinusima!

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке