Мача се прави од горња три слоја младих листова биљке Camellia sinensis, а према речима стручњака, конзумирање маче доводи до смањења стреса и анксиозности.

Овај ефекат маче је углавном последица два једињења, наиме Л-теанина и епигалокатехин галата. Л-теанин је аминокиселина присутна у зеленом чају која има смирујући ефекат, а пошто је мача концентровани облик зеленог чаја, сматра се да Л-теанин има израженији ефекат због веће количине.
Доказано је да подстиче опуштање без седације повећавањем активности алфа можданих таласа и модулацијом неуротрансмитера као што су ГАБА, допамин и серотонин.
Мача такође садржи биљно једињење EGCG, које може помоћи у смањењу упале и оксидативног стреса који могу бити повезани са анксиозношћу. Такође, мача садржи мање кофеина од кафе или еспреса.
Кофеин се брзо апсорбује у телу, стимулише нервни систем и може повећати ниво адреналина и кортизола, тј. хормона повезаних са стресом.
Оно што матчу чини посебном јесте то што садржи и друге елементе попут Л-теанина, који ублажава ефекте хормона стреса и помаже телу да остане мирно и фокусирано, без наглих скокова енергије и нервозе.
Доследно пијење матче може бити корисно у смањењу стреса, па чак и повремена шоља матче може бити корисна.
Мача је одлична у многим јелима попут десерта, али ЕГЦГ и Л-теанин могу бити уништени високим температурама које се обично користе у дугом кувању.
Зато је најбоље конзумирати мачу у облику напитка.
Да ли пијете кафу на празан стомак? Додајте ово да бисте спречили нагли пораст кортизола
Преузмите андроид апликацију.