Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које су најчешће грешке приликом прављења домаћег сладоледа?

Приликом прављења домаћег сладоледа, многи људи се сусрећу са одређеним проблемима који узрокују да њихов сладолед није довољно укусан или кремаст.
Фото: Pixabay/silviarita

Један од проблема који се јавља је стварање кристала леда, што настаје када се молекули воде у смеши полако замрзавају, омогућавајући развој већих кристала.

Решење је да се уверите да је, ако користите апарат за сладолед, посуда апарата потпуно замрзнута. Поред тога, да би се спречило стварање кристала, препоручљиво је користити стабилизаторе као што је 1/4 кашичице желатина или пектина на 500 мл базе.

Такође је уобичајено да сладолед буде превише тврд, а то се дешава када има превише воде или недовољно масти и шећера.

Решење је додати једну до две кашике алкохола на 500 мл базе да би се снизила тачка смрзавања или повећати садржај масти коришћењем више павлаке или жуманаца да би се створила мекша текстура.

Мекан и превише течан сладолед може се добити због недовољног времена замрзавања, превише шећера или алкохола у смеши.

Решење је да се база охлади на најмање четири степена пре мућења и да се машина за сладолед подеси на одговарајућу температуру за мућење. Саветује се да се садржај шећера смањи за 10-20% ако је потребно.

Згрушана база сладоледа настаје када се јаја загревају пребрзо или на превисокој температури, што доводи до неравномерног згрушавања протеина. Решење је да се смеса загреје на лаганој ватри и стално меша. Ако се згруша, брзо процедите смесу и одмах је ставите у фрижидер.

Ако је ваш сладолед без укуса, разлог могу бити ниске температуре које могу смањити укус или састојци нису имали довољно времена да се натопе. Решење је да се користе висококвалитетни, свежи састојци и да се база остави до 24 сата у фрижидеру да се укуси у потпуности развију.

Ако желите да направите најтање и најмекше палачинке до сада, урадите ово са смесом

Преузмите андроид апликацију.