Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Када је право време да упишете дете на шах и које шаховске школе постоје у Новом Саду?

Шах је игра која кроз забаву развија пажњу и памћење, усавршава визуелизацију, логику и комбинаторику, вежба систематику и стрпљење, али и побољшава смисао за решавање комплексних ситуација. Због ових и још многих бенефита, стручњаци препоручују тренирање шаха најмлађима, како би од малена развијали интелигенцију кроз игру.
Фото: Градске инфо

Шаховске школе у Новом Саду су вођене од стране шаховских клубова и новосадских шаховских тренера. Едукација у овој школи почиње са стицањем елементарног знања о шаху и траје све до усавршавања професионалних вештина.

Школе су углавном огранизоване по групама у складу са знањем и узрастом, а постоји и могућност индивидуалног рада. У наставку ћемо вам представити 4 шаховске школе које се налазе на територији Новог Сада.

Шаховски клуб „Капабланка 1992“
Фото: Unsplash/Jose Castillo

Новосадска школа шаха која је у претходној календарској години обележила три деценије успешног рада, налази се у Пашићевој улици на броју 26.

ШК „Капабланка“ је основана 8. априла 1992. године, а добила је назив по чувеном шаховском мајстору и бившем Светском шампиону Хозеу Раулу Капабланки. Како истиче шаховски „FIDE“ мајстор и тренер Жељко Медар, у „Капабланки 1992“ се негује љубав према шаху, али и знању, као и културно понашање.

Он објашњава да циљ предавача у школи није само да деци пренесу шаховско знање, већ и оно животно и да их подстакну да постану успешни људи.

Овај клуб има највише медаља и првака у историји војвођанских шаховских кадетских фестивала. Медару у едукацији деце помажу и шаховски мајстор Новица Матић, дипломирани шаховски тренер, и магистар шаха Филип Костић, као и неколико педагошки настројених људи, због којих многа деца и воле одлазак у ову школу.

Термини тренинга су уторком и средом од 17 до 19 и суботом од 10 до 12.30 часова а мото школе је „Шах није циљ – шах је средство!“.

Шаховски клуб „Бубамара“

Главна идеја ШК „Бубамара“ у Новом Саду је пре свега усмерена на презентовање и афирмацију шаховске игре код деце од 5 до 12 година кроз рад дечије школе шаха и учестовање чланова на шаховским турнирима.

Фото: Pixabay/Devanath

Часови шаха ове школе се одржавају на две локације. У МЗ Бистрица, на адреси Браће Дроњак 11, се суботом и недељом одржавају часови у терминима од 9 па до 13 часова.

На другој локацији у МЗ Омладински покрет, на адреси Омладинског покрета 11, уторком и четвртком се одржавају радионице у вечерњим терминима од 19ч – 21ч.

Предавачи у овој школи шаха су Алмир Гагић – национални шаховски судија и Ненад Димитријевић – „FIDE“ мајстор. Чланови клуба имају запажене резултате на школским шаховским такмичењима, као и на званичним турнирима у оранизацији Шаховског савеза Војводине, али и на регионалним турнирима под покровитељством Шаховског савеза Србије.

Школа шаха „Промоција“

Школа шаха “Промоција” основана је 1996. године и њен програм је разнолик и креативан, а стицање шаховског знања прати све нивое, од учења елементарних ствари до напредних испраћених у виду тактике и стратегије, припрема отварања, разумевање средишњица и усавршавање завршница.

Фото: Pixabay/ABWI74

Узраст полазника шаховске школе клуба је од 5 до 18 година, а предавачи су шаховски „FIDE“ мајстор Владимир Деже и Бранислав Шекуларац.

Ова школа такође држи часове на две локације. У Пашићевој 26 и у МЗ Омладински покрет на адреси Омладинског покрета 11.

Школа Шаха „Димитријевић“

Четврта шаховска школа у Новом Саду коју ћемо представити је под вођством „FIDE“ мајстора Ненада Димитријевића, који се бави дечијим подучавањем шаховске игре више од 15 година, како радом у разним шаховским клубовима, тако и онлајн подучавањем деце у Србији и у иностранству.

Часови ове школе се одржавају на локацији Грозде Гајишина 1, кроз врата ове школе су прошли многи успешни шахисти.

Школа уписује децу узраста 5 до 12 година, а тренинзи зависе у договору са родитељима и могу бити два, три или четири пута недељно.

Тренинзи су средом и петком у терминима од 18 до 20 часова, односно суботом и недељом од 9 и 30ч  до 13 30ч.


Ове четири школе су под покровитељством Шаховског савеза Новог Сада, где можете добити додатне информације, које можете добити и на друштвеним мрежама поменутих школа и клубова.

Поред наведених установа, многе шаховске секције се одржавају и у основним школама широм Новог Сада, где деца могу добити савладати основне принципе ове игре и учествовати у разним такмичењима.


Koji konjički klubovi za decu postoje u Novom Sadu?

Преузмите андроид апликацију.