Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које боје да унесемо у наш животни простор

Боје нас чине срећним, подстичу на акцију, подстичу концентрацију, али и умирују.
Фото: Unsplash/Keila Hotzel

У свету дизајна, боја је једна од основних визуалних елемената. А уз помоћ знања или једноставно талента, добрим уклапањем боја можемо постићи хармонију, онај угодан осећај кад боравимо у одређеној просторији.

Али пре свега, када бирамо боје за наш дом морамо водити рачуна о:

Фото: Unsplash/Robert Katzki
1. Времену боравка у просторији

Ако у просторији треба дуже време да боравимо, тада је битно да наш избор не буду јаке, агресивне боје.

2. Осветљености просторије

У зависности од осветљености просторије, треба бирати и боје. Топлије и светлије боје ће простор учинити светлијим, па уколико то желите подстићи бирајте светлије тонове розе, беж, жуте.., док са друге стране, уколико је простор јако осветљен, те желите ублажити осветљеност, то можете постићи хладнијим и тамнијим бојама.

3. Величини простора

Наравно да уколико је просторија мала, нећете је офарбати у јаке и тамне боје, јер ћете тако још више визуално смањити простор. За веће просторе, слобода је већа, па су тада могуће и тамније нијансе.

Бела, црна, сива

Бела сјајно рефлектује светлост, те је идеална за мале просторе. Због своје „чистоће“, најчешће се користе за кухиње и купатила, али често се користи и за остале просторије, формирајући сјајне беле амбијенте.
Сјајно изгледа са црним или сивим детаљима, али и као основа за јаче боје попут тиркиз и сенф жуте.

Фото: Unsplash/Adam Winger

Црна, са друге стране се чешће користи као сегмент у просторији. Веома је практична као декорација, на текстилима, уз неке нежније, светлије боје попут беж и беле.
На зидовима се ређе користи црна боја. Сива тада ступа на сцену, јер је неутралнија и неће деловати превише драматично као црна.

Браон

Браон боја ће у ентеријер свакако унети топлину. Ако јој додамо топлије тонове, попут жуте, наранџасте, тада подстичемо још више топлине, а са друге стране у комбинацији са хладнијим тоновима, благо ће се неутралисати топлина, па је ова комбинација боја идеална за собе у којима се спава.

Жута, наранџаста, црвена

Ове боје су тзв. топле боје. Жута је боја радости, па је погодна за просторе где се жели подстаћи радост, размишљање, али треба је избегавати у просторијама намењене за одмор.

Фото: Pexels/Max Vakhtbovich

Исто тако, за постизање радне атмосфере, мирније нијансе наранџасте боје ће помоћи у томе.

Црвена, боја акције и страсти, користи се у просторијама где треба повећати енергију.

Генерално све три боје се најчешће користе у детаљима, попут јастучница или евентуално фотеље и софе.

Уколико се користе за бојење зидова, ове боје, поготова наранџаста и црвена, користе се за део зида и то у нешто мирнијим нијансама ових боја.

Роза и љубичаста

Роза боја се често користи у ентеријерима, јер се добро прилагођава разним стиловима. Јаче нијансе розе боје се користе искључиво као детаљи, док су пастелни тонови ове боје погодни за најразличитије ентеријере и може се користити у већој количини. Сјајно се уклапа уз бакарне и златне елементе.

Фото: Pexels/Maria Gloss

Уз комбинацију са хладнијим бојама, попут павле и сиве, ублажиће се слаткасти утисак, који ова боја може оставити.

Љубичаста боја је краљевска, мистична боја. Користи се у светлијим нијансама, нијанси лаванде, па тако оставља миран и спокојан осећај. Са друге стране, интензивна, тамнија љубичаста се користи у сегментима, у елегантнијим просторима.

Плава и зелена

Плава боја у ентеријеру се прожима можда и највише, од морско плаве, светло плаве, тегет, подједнако се користи за све просторе.

Фото: Pexels/Max Vakhtbovich

Можда тренутно најпопуларнија јесте минт плава боја, боја између зелене и плаве, идеална је за комбиновање. Створиће миран и угодан амбијент. Пудер роза, све боје дрвета су идеалне у комбинацији са овом бојом.

За смирујући, хармонични ефекат идеална је зелена боја. Сјајно се комбинује уз све боје дрвета, а да ли ћете изабрати еукалипттус, јарко или маслинасто зелену, избор је на вама.

Boje i njihov uticaj: bela izaziva strahopoštovanja, a plava smanjuje apetit

Преузмите андроид апликацију.