Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Која врста соли је здравија, хималајска или морска?

Ком се сланом царству приклонити?
Фото: Unsplash/Wolfgang Hasselmann

На тржишту постоји широки спектар различитих врста соли, од којих су најпопуларније морска и хималајска со.

Хималајска и морска со све чешће могу да се нађу у домаћинствима, што и не чуди, јер се сматрају здравијим од обичне кухињске соли. Разлика између ове две врсте природних соли је велика.

Фото: Pexels/Leonardo Rossatti

Хималајска и морска со деле неке одређене карактеристике, али постоје и значајне разлике између те две врсте соли. Хималајска со проналази се у регији Пунџаб у Пакистану, где се тај обојени камен соли минира и користи више од хиљаду година. За разлику од хималајске или кухињске соли, морска со не екстрахује из минералних талога, већ директно из морске воде.

Разликују се по боји

Хималајска со ружичасте је боје, која се добија од боје камене руде, а та боја првенствено долази од богате концентрације гвожђа.

Фото: Pexels/Mareefe

Морска со долази у разним нијансама, од зелене и црвене до сиве и црне. С обзиром на то да се екстрахује из мора широм света, боја и укус соли зависи ће од минералног састава и алги.

Хемијски састав

Састав хималајске соли у највећем делу чини натријум – хлорид, по чему је заправо доста слична кухињској и морској соли. И хималајска и морска со природне су соли, па могу да садрже минералне нечистоће, попут високог нивоа олова и бакра, као последице загађености околине.

Укус
Фото: Pexels/сottonbro

Када је реч о сланости, између хималајске и морске соли нема велике разлике. Уопштено, со у гранулама имаће сланији укус, а што су грануле веће, то је со више слана.

Текстура

Морска со има природну влажност и мекшу текстуру, па се у храни брже растапа од хималајске соли. Обе су грубље текстуре од других врста соли, због чега се често користе за завршно зачињавање јела.

Грануларна текстура чини их савршеним солима за коришћење у расолу и маринадама.

Фото: Unsplash/Anastasia Zhenina
Здравствене добробити

Како би хималајска со била сигурна за конзумирање, треба је прерадити и прочистити, а након тога може да се користи исто као и обична кухињска со. Након прераде у хималајској соли остају одређени састојци корисни за људско здравље којих у кухињској соли нема.

Морска со настаје испаравањем морске воде помоћу сунчеве топлине, а процес прераде траје краће него код хималајске соли.

Хималајска со садржи гвожђе и друге минерале у траговима. Морска со такође садржи неке минерале у траговима попут калијума, гвожђа и цинка. Према неким тврдњама, тамније верзије морске соли садрже више сулфата, због чега су и здравије.

И једна и друга со имају своје добробити, а коју ћете со користити заправо зависи искључиво од ваших преференција. Пробајте и једну и другу, па експериментишите и с хималајском и морском сољу како бисте сазнали шта најбоље одговара вашем телу и организму.

 

Ознаке