Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Која врста рибе има највише хранљивих састојака

Америчка фондација за срце каже да конзумирање рибе са високим садржајем омега-3 масних киселина два пута недељно може да доведе до бољег кардиоваскуларног здравља.
Фото: Pexels/Krisztina Papp

Док већина људи мисли на туњевину и лосос као најздравије врсте рибе, она са највише хранљивих састојака је заправо мања риба.
Професор нутриционизма на Харварду Кристофер Голден каже да укључивање мање рибе и шкољки у исхрану може да помогне у повећању уноса омега-3 масних киселина, али и цинка, гвожђа и витамина Б12.

Још једна предност конзумирања рибе је да једемо целу рибу, укључујући кожу и кости, односно делове богате калцијумом и витамином Д.

– Мале рибе су најбољи извор хранљивих материја – рекао је професор Голден.
Он препоручује харинге, скуше, сардине, инћуне, а од шкољки препоручује дагње, остриге и Јакобове капице или Шен Жак шкољке – веома цењене у свету.

– Ако једете мању рибу, уносите мање живе. Многе мање рибе и шкољке се такође могу наћи у конзерви, што их чини погодним за складиштење и јефтинијим од свеже рибе – рекао је Голден.

Професор је истакао да са сардинама не можете да погрешите.

– То је риба која је одличан извор омега-3 масних киселина, а доступна је свима – закључио је он.

Napravite domaći ženski parfem, bez toksičnih hemikalija

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке