Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Која врста музике може да помогне да најлакше заспимо? У овоме је суштина

Да ли вас нека музика успављује?
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Употреба музике за спавање је уобичајена појава. Истраживачи су објаснили да студије показују да скоро половина интервјуисаних људи користи музику како би им помогла да брже утону у сан.

У овој студији, истраживачи су прегледали податке из сервиса за стриминг звука да би утврдили које врсте музике људи слушају да би заспали.

Која „музика за спавање“ је била најпопуларнија?

Да би извршили своју анализу, истраживачи су прво саставили листу свих плејлиста које садрже било коју варијацију речи „спавање“ на било ком језику, а затим су уклонили резултате који нису имали везе са музиком.

Ово им је оставило 986 ​​плејлиста. Истраживачи су затим статистички анализирали ове нумере и груписали их на основу њихових карактеристика, као што су темпо, гласноћа и енергија. Далеко највећи скуп састојао се од амбијенталних звукова, што су истраживачи очекивали да ће пронаћи.

Ипак, у другом скупу нашле су се радио нумере, укључујући поп хитове. Претходне студије откриле су да су класична и инструментална музика међу најчешће коришћеним жанровима за музику за спавање. Истраживачи су известили да је изненађујући резултат нове студије да су оба жанра имала мање појављивања од попа или репа.

– Људски мозак препознаје шаблоне и заиста ужива у томе да то буде како треба. Вероватно су ове песме и даље биле структуриране, симетричне и предвидљиве, без гласних прелаза или наглих промена у темпу или интензитету. Да бисте имали боље шансе да спавате уз енергичне нумере, такође помаже ако сте упознати са тим песмама – рекао је др Алекс Димитриу, психијатар.

Многи људи користе музику да би заспали, али да ли је то добра идеја?

– Музика је одлична за успављивање, све док није превише узбудљива. Међу свим стварима које људи користе како би брже заспали, музика је међу најбољима. То доводи људе у опуштено, па чак и медитативно размишљање. Музика се може слушати и при слабом осветљењу, што је још један плус за дубок сан објашњава др Димитриу.

– Најважнији део сна је веома строг распоред спавања и буђења. Звучи једноставно и очигледно, али није тако лако у пракси.

Kako jahanje konja može da ublaži bolove u leđima?

Преузмите андроид апликацију.