Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Три новосадска производа са заштићеним пореклом – да ли су део ваше трпезе?

Кромпир је „најбољи“ у Ивањици, паприка у Лесковцу, а шта је карактеристично за Нови Сад?
Фото: Pixabay/wobogre
Нови Сад је у прошлој години издвојио 6.500.000 динара за органску производњу и 1.500.000 динара за производе за заштићеним пореклом.

Знате ли који су то производи?

Наравно, ту је пре свих футошки купус.
Фото: WikimediaCommons/Judgefloro

Футошки купус је аутохтона биљка и као такав је заштићен производ. Колико је вредна сорта у питању, показује и турски попис из 16. века у коме се футошки купус посебно помиње.

Гајење купуса у Футогу се подиже на виши ниво у 18. веку, а са развојем трговине, футошки купус стиже до Бачке, Срема, Славоније, двора у Пешти и Бечу.

Футошки купус као познат производ заузимао је, а и данас има важно место у асортиману пољопривредних производа са домаћег поднебља, па је и данас присутан на тржишту Европе.

Фрушкогорски липов мед
Фото: Pixabay/PollyDot

Фрушкогорски липов мед, јединствен у свету по свом саставу настао је у синергији пчела и људи на панонском острву Фрушка Гора.

Медна испаша обавља се на територији Националног парка Фрушка гора, а врцање Фрушкогорског меда врши се искључиво на месту липове паше.

Сви лековити састојци из цвета липе иду директно у мед и у њему остају, те не постоји могућност да се изгубе сушењем липовог цвета или излагањем високој температури.

Фрушкогорски липов мед није филтриран и не пролази кроз процес пастеризације. Липа је цењена у народној медицини, будући да су лековита својства ове биљке позната од давнина.

Да би се мед могао назвати Фрушкогорски липов мед, он мора имати минимум 60% полена липе у себи. У неким узорцима, овај проценат иде и преко 90% што га чини јединственим у свету.

Бегечка шаргарепа
Фото: Pixabay/jackmac34

Шаргарепа из Бегеча, кажу, није као свака друга. Недалеко од Новог Сада, у земљи бегечких пољопривредника расте право „злато“.

Често се дешава да се у конкуренцији овог поврћа пореклом из других земаља, купци ипак одлучују баш за бегечку, иако је скупља.

Бегечка шаргарепа, објашњавају произвођачи, одликује се посебним уједначеним изгледом, интензивном бојом, пријатним мирисом и ненадмашним укусом.

Ова својства дугује, како посебној технологији, тако и микроклими, али и саставу земљишта на којем се производи.


Najznačajniji projekti i investicije koji su obeležili 2022. godinu u Novom Sadu (1. deo)

Преузмите андроид апликацију.