Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Која јела не треба припремати у алуминијској фолији? Ево када није безбедна

Алуминијумска фолија је безбедна ако је користите за печење поврћа или протеина.
Фото: Pexels/Gustavo Fring

Када кувате са фолијом на високим температурама, посебно са киселом или зачињеном храном, треба бити пажљивији, јер њена употреба може довести до преношења веће количине алуминијума у ​​ваш оброк. Нека истраживања сугеришу да прекомерни унос алуминијума потенцијално може бити повезан са неким здравственим проблемима.

1. Све што подгревате у микроталасној пећници

Алуминијумска фолија и микроталасна не смеју да се комбинују. Фолија изложена микроталасним зрацима може довести до варничења, па чак и пожара, што може проузроковати трајно оштећење ваше микроталасне пећнице или још горе. Остатке хране обично не треба чувати у алуминијумској фолији, јер није херметички затворена.

2. Маринаде од парадајза, цитруса и киселине

Парадајз, агруми и маринаде на бази сирћета, спадајући у категорију киселе хране, и нису безбедни за припрему у алуминијумској фолији. Кисела храна може проузроковати да се више алуминијума испразни у ваш оброк, повећавајући унос алуминијума, што потенцијално може довести до проблема ако се конзумира током времена у великим количинама.

3. Слана јела

Баш као и киселина, со може проузроковати излучивање алуминијума у ​​храну. Било које јело које садржи значајну количину соли (на пример, домаћа слана пецива или сушено месо, попут шунке и кобасица), не треба припремати у алуминијуму, како би се спречило да натријум хлорид (тј. со) реагује са јонима алуминијума.

4. Споро печена јела

Уколико умотавате на пример ребра у фолију пре него што почнете споро да их печете сатима, правите грешку. Избегните употребу фолије за све што се пече дуго времена, попут споро печеног меса или чорби. И ово може довести до ослобађања више алуминијума у ​​оброк. Ако сте навикли да споро печете јела у фолији, ово је тренутак да пређете на керамичко или стаклено посуђе или, ако морате, користите слој папира за печење између алуминијума како не би директно додиривао храну.

5. Храна кувана на високој температури

Добра вест је да алуминијум обично не почиње да се топи док не пређе 470 степени Ц, али ипак треба избегавати кување са алуминијумом за било коју храну печену на преко 200 степени Целзијуса. Изнад ове температуре, метал може да се пренесе у храну. Прескочите печен кромпир умотан у алуминијум и премажите га танким слојем уља за кување или га уместо тога умотајте у папир за печење. Ово важи и за кување на логорској ватри – не препоручује се увијање хране у алуминијумску фолију и гриловање на отвореном пламену.

6. Плодови мора и риба

Морски плодови и риба умотани у фолију су популаран начин за лако припремање ручка, али алуминијумска фолија може дубље да продре у рибу него у друга меса, што рибу чини вероватно најгорим протеином за припрему у фолији. Риба кувана у папиру за печење, је популаран (и сличан) начин кувања филета на пари.

7. Домаћи кекс

Кекс се обично брзо пече на релативно ниској температури, тако да технички гледано могу безбедно да се пеку на алуминијумској фолији, али ће дно кекса да буде тврдо и превише хрскаво, а посластице ће се потенцијално залепити за алуминијум, што ће довести до њиховог мрвљења приликом вађења.

Навике које троше више калорија од вежбања – никад не бисте претпоставили

Преузмите андроид апликацију.