Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Која је разлика између смеђих и белих јаја?

У Америци су браон јаја скупља, па се често (погрешно) сматрају квалитетнијим, здравијим или укуснијим.
Фото: Pixabay/Peggychoucair

Тешко је наћи храну која се може припремити на толико различитих начина као јајa. Неизоставан је додатак разним тестима, тестенинама, кремама за торте и колаче. Осим што бирамо између јаја из слободног узгоја и оних које се најчешће налазе у продавницама, можемо да бирамо и боју јаја, белу или браон.

Иако можда мислите да се састав јаја мења са бојом, то није тако.

Боја кокошке одређује боју јајета. Беле кокошке су најчешћи тип у Америци и носе бела јаја, док су кокошке са смеђим перјем чешће у Европи, где таква јаја преовлађују.

Нема разлике. И смеђа и бела јаја су иста унутра.

У Америци су браон јаја скупља, па се тамо често (погрешно) сматрају квалитетнијим, здравијим или укуснијим. Такође можете пронаћи јаја која имају зеленкасту или плаву нијансу, што је опет одређено врстом кокошке.

Можемо пронаћи разлике ако упоредимо јаја из слободног узгоја са комерцијалним. У слободном узгоју на мањим фармама кокошке мање носе, више једу и имају већу слободу кретања, што утиче на изглед јаја у унутрашњости.

Што је боја жуманца интензивнија, односно што је тамнија наранџаста боја, веће су шансе да су носиле кокошке из слободног узгоја.

Осим тога, јаја из слободног узгоја су нешто тежа од јаја купљених у продавници и имају дебљу љуску, што је корисно током транспорта јер их је теже пуцати.

Kako kofeini utiče na naš organizam?

Преузмите андроид апликацију.