Почетна > Свет
Свет

Ко је Роберт Фицо, словачки премијер који је данас рањен у атентату

Словачки премијер Роберт Фицо, рањен у данашњем атентату, на тој функцији је у трећем мандату, а први пут је на место председника Владе Словачке дошао 2006. године, две године након што је та земља постала чланица Европске уније, да би је 2009. године увео у еврозону.
Foto: Radovan Stoklasa/TASR via AP

Фицо је рођен 15. септембра 1964. године, а као дипломирани правник је отпочео своју политичку каријеру у Комунистичкој партији Словачке, мало пре Плишане револуције у којој је дошло до раздвајања Чехословачке на Чешку и Словачку.

Био је представник Словачке у Европском суду за људска права о 1994. до 2000. године, а 1999. је основао је своју странку левог центра „Смер – социјалдемократија“, након што му странка „Демократска левица“, наследница Комунистичке партије, није дала министарску позицију.

После првог мандата, на следећим изборима 2010. није успео да оформи владу, иако је његова странка освојила највећи број гласова, те је морао да сачека 2012. годину када је пала влада десног центра због оптужби за корупцију.

Фицо је опет победио на изборима 2016. године, али је морао да да оставку после две године због масовних протеста због убиства истраживачког новинара и његове веренице.

У октобру прошле године, Фицо је освојио свој трећи премијерски мандат, на челу популистичко-националистичке коалиције, преноси Гардијан.

Словачком премијеру су политички узори руски председник Владимир Путин и мађарски премијер Виктор Орбан.

Противи се имиграцијама и истополним браковима, у време корона вируса био је противник ношења медицинских маски, карантина и вакцина, а његови критичари брину да ће напустити прозападни курс Словачке, наводи Гардијан.

Парламент Словачке је у фебруару одобрио измене закона којима се укида канцеларија специјалног тужиоца за високу корупцију, умањују казне за финансијске лочине и умањује застаривање злочина силовања.

Влада је у априлу одобрила предлог да се угаси јавни сервис и да се замени новим телом, што ће Фицу, према опозиционим критичарима, дати потпуну контролу над јавном телевизијом и радијом.

Slovački premijer Fico upucan, prebačen u bolnicu

 

Преузмите андроид апликацију.