Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Ко је Новосађанка чија је фигура била скица за чувену скулптуру „Купачица“?

Вероватно сте прочитали претходних дана да су грађани Берана поставили оглас на друштвене мреже и да трагају за новосадском атлетичарком Олгом Каливодом, која је 1962. године била модел за познату скулптуру „Купачица“.
Фото: Wikimedia Commons/Daniya.Mostovaya

Чувена скулптура „Купачица“ која је нестала почетком 2000-их, недавно је пронађена и враћена да краси терасу чувеног беранског хотела, објавила је пре око месец дана Радио-телевизија Црне Горе.

Скулптура је дело београдског вајара Градимира Алексића који је пре 60 година за своју „музу“ узео 14-годишњу Олгу, док је била на летовању у Макарској. Олга је тада била члан Атлетског клуба „Војводина“, те није чудо да је уметник изабрао њену фигуру као модел за скулптуру.

На тераси у хотелу „Беране“се налази први одливак ове скулптуре, али је скулптура која је позната као и „Играчица“ и „Балерина“ такође једно време била изложена и у Пионирском парку у Београду.

Данас се на неколико места налази Олгина скулптура. Један примерак краси фонтану у великом парку у Матарушкој бањи. У Србији се ова скулптура може видети у Зајечару, а по непотврђеним причама, скулптура „Купачица“ би требало да се налази и у Макарској, на месту на којем и настала њена скица. Ипак најпознати одливак јесте онај који се налази у будви од 1966. године.

Нема туристе који је посетио Будву, а да се није фотографисао поред “Балерине”, скулптуре која већ деценијама стоји на почетку плаже Могрен.

Ова скулптура се у Будву везује са локалном легендом, која јој је додатно повећало значај и популарност код туриста.

Наиме, инспирација за Алексићеву скулптуру наводно је била прича о девојци и морнару из краја који су се много волели, али нису имали новца да почну заједнички живот. Он је због тога отпловио на далек пут како би зарадио довољно ноца за живот, а она је обећала да ће га чекати.

Фото: Wikimedia Commons/Avi1111

Балерина је остала верна… свакога дана излазила је на хрид са које се најбоље видела пучина и чекала да се на хоризонту појави брод којим ће се њен драги вратити.

То се никада није догодило и никада у Будви нико није чуо ни реч о томе шта се догодило храбром морнару. Његова драга га је чекала годинама све док је једног јутра мештани нису затекли мртву на обали… прича каже, баш на стени на којој се данас налази “Балерина”.

Kako je Most kraljevića Tomislava povezao dve obale Dunava

Преузмите андроид апликацију.