Почетна > Свет
Свет

Ко је Ђорђа Мелони: Од хваљења Мусолинија до историјског успеха

Председница странке Браћа Италије Ђорђа Мелони (45), политичарка која ће највероватније постати први италијански премијер крајње деснице од Бенита Мусолинија. Имала је занимљив развојни пут од тинејџерске активисткиње која је хвалила Мусолинија до фавориткиње за прву жену председницу владе.
мелони
Фото: Танјуг/AP/Gregorio Borgia

Рођена у Риму 15. јануара 1977. године, Мелони је одрасла у радничкој четврти Гарбатели са мајком, пошто их је отац напустио.

Њена младост заиста је усидрена на тврдој десници и међу скромним почецима, што је кључ за њен имиџ жене из народа.

Са 15 година, придружила се Омладинском фронту, омладинском крилу неофашистичког Италијанског социјалног покрета (МСИ). Касније је постала председница студентског огранка наследника покрета, Националне алијансе.

Основана 2012. године, Браћа Италије своје политичке корене има у МСИ.

Странка задржава лого послератних партија крајње деснице, тробојни пламен.

„Ђорђа Мелони не жели да одустане од симбола, јер је то идентитет од којег не може да побегне, то је њена младост“, каже професор политичких наука Ђанлука Пасарели.

Како је рекао Пасарели, њена странка није фашистичка, јер фашизам значи добити власт и уништити систем, а она то неће учинити.

Додаје да постоје крила у странци повезана са неофашистичким покретом и да је она увек „играла некако између.“

Мелони је 2008. године, са 31 годином, постала најмлађи италијански министар икада, кога је Силвио Берлускони именовао за портфељ омладине и спорта.

Након што је формирала сопствену странку 2012. године, освојила је само четири одсто гласова на претходним изборима 2018. године. Да би да на изборима у недељу добила више од 24 одсто гласова.

Мелони заговара традиционалне католичке породичне вредности, али каже да ће сачувати италијански закон о побачају. Који допушта прекиде трудноће, али омогућује лекарима да одбију да их раде.

Каже да женама, које мисле да им је побачај једина опција, жели да пружи право на избор.

Док је настојала да увери западне савезнике Италије, снажно подржавајући проукрајинску линију владе Марија Драгија. Њена тврдокорна конзервативна социјална политика забрињава многе.

Одлучна и борбена док критикује Европску унију, масовну имиграцију и „ЛГБТ лобије“, та 45-годишњакиња је освојила разочаране бираче и изградила снажан лични бренд.

„Да – природној породици, не – ЛГБТ лобијима!“ говорила је Мелони гостујући на недавном митингу шпанске крајње десничарске странке Вокс.

Професор Пасарели каже да Мелони није опасност за демократију, већ за Европску унију, стављајући је у исти калуп са Марин Ле Пен и Виктором Орбаном.

У жељи да постане прва жена премијер Италије, она је потврдила свој женски идентитет, али, сматра професор Пасарели, на мачо политички начин.

За своје савезнике, она би представљала радикалну политичку промену која је потребна Италији. С обзиром на њену дугу економску стагнацију.

Мелони има ћерку, рођену 2006, с партнером Андреом Ђамбруном, телевизијским новинаром.

Đorđa Meloni na putu da postane prva premijerka Italije

 

Преузмите андроид апликацију.