Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Ко ће победити у „Бајкама будућности“?

Током програма „Бајке будућности“, од 1. до 15. маја, у Новом Саду и околним местима укрштаће се бајковити светови које нам доносе џиновске позоришне лутке, представе, дечје опере, концерти и изложбе, књижевна и друга магична путовања осмишљена за најмаштовитије међу нама, за децу и младе.
Фото: PrtSc/НСЕПК2022

Програм ће се одвијати на девет локација, у Српском народном позоришту, Позоришту младих и Новосадском позоришту, установама са дугом и богатом традицијом, у пет умрежених културних станица које током године титуле Европске престонице културе показују свој огроман потенцијал у културном развоју града, као и у јавном простору, на улицама и трговима, у срцу Новог Сада и у суседним местима.

Нови Сад тако постаје савршени мизансцен за бајке, где ће више од 200 уметника и уметница из 13 земаља испричати много старих и нових прича које су креирали угледни домаћи и европски аутори и ауторке, али и сама деца, на радионицама, кроз учење и игру.

Гуливер као весник три позоришна фестивала

Спектакл „Гуливерова путовања“, класик Џонатана Свифта у режији Кокана Младеновића, са џиновским луткама од пет метара, марионетама и глумачким ансамблом Позоришта младих, 7. маја ће публику повести у позоришну чаролију за памћење.

У центру Новог Сада биће постављено четири пункта на којима ће бити одиграно четири најзанимљивије Гуливерове догодовштине, при чему ће кретање гледалаца и гледатељки од једне сцене до следеће, кроз Дунавску улицу и пасаж број 13, преко Трг Републике и Рибље пијаце, до Дунавског парка, бити праћено покретном сценографијом и живом музиком и тако ће постати саставни део спектакла.

„Гуливерова путовања“ оживеће јавни простор и упознати публику са магичним светом гранд гињола, у којем глумци постају лутке.

Међународни позоришни фестивал за децу и младе ,,Новосадске позоришне игре“ у продукцији Позоришта младих, одржаће се од 7. до 15. маја. Фестивал је такмичарског карактера и окупља професионална живосценска и луткарска позоришта из целог света.

На малој и великој сцени Позоришта младих и у Дунавском парку гледаћемо „Невидљиве земље“ (Финска, 14+), „Царево рухо“ (Словенија и Хрватска, 6+), „Царево ново одијело“ (Црна Гора, 7+), „Тихи дечак“ (Србија, 6+), „Хроно патуљци“ (Словачка, 8+), „Кафе краљевство“ (Хрватска, 6+), „Три мускетара“ (Чешка, 8+), „Седам гавранова“ (Босна и Херцеговина, 6+), „Махмуд“ (Словенија, 12+), „Чаплин“ (Словачка, 6+), „Гердина соба“ (Русија, 12+), „Playing up“ (Немачка, 6+ и одрасли) у два термина, „Миш маус кућа хаус илити мачак у чизмама“ (5+), „Метаморфозе“ (15+).

„Zastave budućnosti“, festival koji je otvorio prozore u budućnost (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.