Почетна > Србија
Србија

Књига „Деца“ Милене Марковић добитник Нинове награде

Књига „Деца“ Милене Марковић добитник је 68. Нинове награде за најбољи роман на српском језику, објавио је данас жири на свечаности у београдском хотелу Москва.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Роман „Деца“ у издању куће „Лом“ говори о једном животу који је, као и сваки живот, сачињен од више живота, те сада све те животе на окупу држи прича испричана у стиховима, без знакова интерпункције и без великог почетног слова.

Нин-ов жири чинили су књижевна критичарка Марија Ненезић, песник Бранко Кукић, књижевник Иван Миленковић, песник Марјан Чакаревић и новинар Теофил Панчић.

Добитница 68. НИН-ове награде: Танка линија између поезије и прозе

Милена Марковић, добитница 68. НИН-ове награде за роман „Деца“, изјавила је данас, у првом обраћању медијима по проглашењу, да је танка линија између поезије и прозе, и да се за роман у стиху одлучила бавећи се екстазом и судбином, „агонијом слободе“ својих јунака.

Осврћући се на оцене да се ради о ремек делу, Марковић, до сада више позната као песникиња и драматуршкиња, поручила је да ће се потрудити да буде „скрушена“ пред тим оценама, јер само тако, како каже, може да настави да ради, што јој је изузетно важно.

„Тема романа ‘Деца’ је агонија слободе, којом се баве и Улебек, Прилепин или Кнаусгор, а ја сам је проширила и на питање цене слободе, коју не плаћају само моји јунаци већ читава западна цивилизација“, рекла је добитница 68. НИН-ове награде за роман.

Одлуку је донео НИН-ов жири, који је радио у саставу Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић, који је био председник жирија.

Vredni artefakti iz praistorije pronađeni u blizini Niša

 

Преузмите андроид апликацију.