За здравље је важно да имете здрава црева, црева су темељ целокупног здравља, одговорна су за све, од имунитета до дуговечности и функције мозга. Кључна навика која помаже у одржавању здравља црева је једење правог поврћа.

Најздравије поврће има две важне карактеристике: богато је полифенолима и има горак укус.
Управо ова једињења хране корисне бактерије у цревима, смањују упалу и побољшавају менталне функције.
У наставку су наведене неке од најздравијих врста поврћа, које треба да једете сваки дан.
Зелено поврће
Броколи, прокулица, карфиол, купус и рукола су изузетно корисни за здравље црева. Ово поврће стимулише производњу постбиотика, супстанци које настају ферментацијом у цревима и јачају имунитет. Такође стимулишу рад митохондрија, које су одговорне за стварање енергије у телу. Богати су једињењима сумпора која побољшавају здравље крвних судова.
Артичоке
Артичоке су суштински део медитеранске исхране. Садрже инулин – пребиотско влакно које храни добре бактерије у цревима. Имају ниску калоријску вредност и богате су калијумом, витамином Ц, магнезијумом и фолатима. Не бацајте стабљике јер садрже највише влакана. Артичоке се могу јести на пари, пржене или чак сирове.
Коренасто поврће
Нема сваки корен исте користи. Ротквице, црни лук, бели лук и коморач имају мало шећера и пуно пребиотика. Љубичасти слатки кромпир и репа су такође здрави.
Ротквице и горко лиснато поврће
Популарно у Италији и Француској, поврће попут цикорије и ендивије садржи пуно инулина и полифенола. Њихова горчина је знак високе антиоксидативне вредности. Ротквице су посебно богате антиоксидансима који штите организам од штетних ефеката слободних радикала. Одлични су за конзумацију у сировом облику.
Преузмите андроид апликацију.