Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Клиса – крај града са великим потенцијалом (ВИДЕО)

Клиса је део града који обично сви сматрају периферијом и радо прибегавају ка неким другим деловима, но међутим, у последњих неколико година када је град почео знатно да се шири и гради, насеље Клиса постало је све занимљивије место за урбанисте, али и за сам град.

Клиса – део који памти живот још из праисторије

Клиса је градска четврт која се налази поред четврти Слана бара, Видовданско насеље, Индустријске зоне Север и Индустријске зоне Југ. Омеђена је Приморском улицом, Темеринским путем, Паје Радосављевића, Сентандрејским путем, Клисански путем, Милеве Симић и Професора Грчића.

Фото: Градске инфо

Насеље Клиса је опште познато у историјским списима јер први трагови људског живота датирају управо из млађег каменог доба. На овом подручју града забележене су земунице, грнчарија и обичајност каква је била својствена људима тог времена. Ипак, Клиса је са својим деловима, па чак и са неким комшијским четвртима, попут Слане баре, прибележила сведочанства о разним културама и добима, од винчанског до бакарног и бронзаног доба.

Насеље Клиса званично је настало у 17. веку, а име клиса потиче од латинске речи „ecclesia“, или грчке „εκκλησίας“ (ekklisias) што значи црквиште, не као црква, већ као насеље, парохија. Верује се да је до Срба дошла кроз турски језик, те да је насеље Клиса свој назив добило у време турске власти.

Верује да је ово насеље добило назив по манастиру који се некада налазио на Клисанском брегу.

Насеље је дуго било сеоскиг типа, али је временом постало део градских четврти.

Фото: Градске инфо
Део града са великим потенцијалом

Данас је Клиса део града који доноси велики потенцијал, јер има површину и с тиме доста могућности да се разне ствари изграде и развију, а које већ постоје у неким деловима Новог Сада. Тако је пре две године изграђен нови држани вртић „Крцко Орашчић“. Вртић може да прими око 260 деце, а породице на овом делу су добиле могућност да не морају да развозе децу на друге четврти.

Фото: Градске инфо

Поред државног вртића, на Клиси се налази и Основна школа „Душан Радовић“. Школа носи овај налази већ 30 година, а налази се у Велебитској улици.

Фото: Градске инфо

Оно по чему се посебно издваја овај крај и по чему га многи познају јесте Окружни затвор. Овај затвор се овде налази скоро 40 година, а у склопу њега налази се и црква изграђена пре тачно 20 година.

Српска православна црква Вазнесења Господњег је једно од омиљених објеката на овом делу града. Велелпног изгледа посећена је и од стране становника са других новосадских четврти.

Фото: Градске инфо

Поред великог броја кућа, Клису красе и предузећа, радње и маркети који се овде налазе. Фирме су углавном смештене због индустријске зоне, али и слободне површине.

Ипак оно што би се највише истакло, поготво код мушког дела становништва, јесте ФК Борац који је настао 1952. године. Игралиште овог клуба налази се на Сентандрејском путу, на територији градске четврти Клиса.

Фото: Градске инфо

Клиса има и дечја игралишта, што је додатна погодност за млађе нараштаје.

Фото: Градске инфо

С обзиром да су други делови града сасвим довољно изграђени, имају културне станице, пошту, приватне школе и спортске терене, врло брзо би се то исто могло очекивати да осване на територији Клисе, до сада тихе и благо заборављене четврти, која ће полако изронити и пружити прилику другим суграђанима да овде потраже свој дом и сталну адресу.

Novo naselje – jedan od omiljenih i najzelenijih delova Novog Sada (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.