Почетна > Свет
Свет

Кишида за реформу УН: Пољуљан темељ међународног поретка

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је у говору пред Генералном скупштином УН да је разочаран због тога што Савет безбедности УН није успео да одговори на „руску инвазију на Украјину“ због права Москве на вето и затражио да се спроведу реформе које ће омогућити УН да боље брани глобални мир и поредак.
Фото: Танјуг/Jason DeCrow

Кишида је у уторак оценио да су УН некада имале кључну улогу у одржавању светског мира, али да је „темељ међународног поретка тренутно присилно пољуљан“, преноси АП.

Он је рекао да се „руском инвазијом на Украјину“ газе филозофија и начела Повеље Уједнињених народа и идеја да би све нације требало да поштују владавину права.

„Морамо се суочити са реалношћу да је интегритет Уједињених нација угрожен због руске инвазије на Украјину“, рекао је Кишида.

Он је навео да је Јапан посвећен томе да пружи већу подршку УН како би помогао том телу да има већу улогу у очувању глобалног мира и безбедности.

Обећао је и да ће Јапан искрено слушати „мале гласове“, а не само великих земаља, како би ојачао владавину праву у међународном друштву.

Кишида, који је из Хирошсиме, првог града на који је бачена атомска бомба, поручио је и да је посвећен стварању света без нуклеарног оружја.

Он је истакао да је „претња нуклеарним оружјема, а камоли његова употреба, озбиљна претња миру и безбедности међународне заједнице и никада нехе бити прихватљива“, додаје Ројтерс.

Кишида је рекао и да је спреман да се састане са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном како би решили питања која се тичу нуклеарног наоружања и ракетног програма Пјонгјанга, као и питање отмице јапанских држављана пре више деценија и како би нормализовали дипломатске односе.

Kadirov: Ruske snage počeće da primenjuju novu taktiku

 

Преузмите андроид апликацију.