Почетна > Свет
Свет

Кишида: Испуштање пречишћене радиоактивне воде из НЕ у Пацифик биће безбедно

Јапански премијер Фумио Кишида изјавио је данас да ће поступно испуштање пречишћене радиоактивне отпадне воде из Нуклеарне електране Фукушима у Тихи океан, који његова влада ускоро намерава да започне, бити безбедно.
FOTO: Kyodo News via AP

Кишида је то рекао током посете граду Фукушима само неколико сати након повратка са трипартитног самита са америчким и јужнокорејским лидерима у Кемп Дејвиду, САД, наводи АП.

Пре него што је у петак напустио Вашингтон, Кишида је рекао да је време да се донесе одлука о датуму испуштања пречишћене воде, који још увек није одређен због контроверзи које су пратиле план владе Јапана и због бројних протеста у земљи и иностранству против те одлуке.

Откако је јапанска влада пре две године објавила да планира да испусти у Тихи океан пречишћене радиоактивне отпадне воде, суочила се са снажним противљењем јапанских удружења рибара, која су забринута због даљег урушавања квалитета морских плодова, али и група активиста у Јужној Кореји и Кини које су такође изразиле забринутост.

Међутим, Јапан је добио подршку од Међународне агенције УН за атомску енергију (ИАЕА) да побољша транспарентност и кредибилитет и да осигура да план Токија испуњава међународне безбедносне стандарде.

Влада Јапана је такође појачала кампању која промовише безбедност плана и у Јапану и путем дипломатских канала.

ИАЕА је, у финалном извештају објављеном у јулу закључила да ће стриктно спровођење плана испуштања пречишћених радиоактивних вода у Пацифик, изазвати занемарљив утицај на животну средину и здравље људи, охрабрујуц́и Јапан да настави са спровођењем ове операције.

Kina nastavlja vojne vežbe u blizini Tajvana nezadovoljna posetom Laija SAD

 

Преузмите андроид апликацију.