Почетна > Србија
Србија

Кисић: Стари међу приоритетима државе, следе повишице пензија

Положај старих у друштву, њихова права и квалитет живота су међу приоритетима државе, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и најавила да од 1. новембра пензионерима следује повишица од девет одсто, а од јануара за 12 процената.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Кисић је на 11. међународном геронтолошком конгресу, који је окупио стручњаке из геронтологије и геријатрије из Србије и иностранства, истакла да су најстарији у нашој популацији најбољи и најјачи део друштва, од којих можемо много да научимо, саопштило је данас ресорно министарство.

„Најстарији су на много начина показали да су најодговорнији и најрационалнији део нашег друштва. Они су стварали и градили ову земљу и зато би требало да им се одужимо“, нагласила је Кисић.

Додала је да најстарији и након испуњена услова за пензију могу значајно да допринесу развоју земље.

Кисић је навела да је држава и у изазовним периодима увек тражила начин како да финансијски подржи најстарију популацију, кроз исплату једнократне помоћи и кроз повећање пензија и најавила два повећања пензија.

„Предстоји нам повећање пензија за девет одсто од 1. новембра, па за 12 одсто у јануару. То је нешто што се последњих година континуирано ради да би се обезбедила финансијска подршка пензионерима и побољшао квалитет њиховог живота“, указала је министарка Кисић.

Према њеним речима, подршка државе се огледа и у развоју услуга у заједници, за шта се годишње јединицама локалне самоуправе да 500 милиона динара у виду наменских трансфера а једна од најраспрострањенијих услуга те врсте је помоћ у кући за старије, која је заступљена у скоро свим општинама и градовима.

Министарка је навела и да је знатно ојачан законски и стратешки оквир за побољшање положаја најстаријих и да је у току израда Стратегије о старости и старењу.

Veliki potencijal za snaženje prijateljskih veza Srbija i Libije

 

Преузмите андроид апликацију.