Почетна > Србија
Србија

Кисић: Спроводимо читав низ активности како се трагедија из маја не би поновила

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић изјавила је данас да је Савет за спречавање вршњачког насиља, у коме је потпредседница, спровео читав низ различитих активности чији је фокус на превенцији и сузбијању насиља, како се трагедија од трећег маја не би поновила.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„Савет којим председава премијерка се редовно састаје, ради се о мултисекторском сазиву, осим представника релевантних министарстава имамо и невладине организације, међународне организације, синдикате просвете. На тим редовним састанцима које имамо смо дискутовали и расправљали о различитим аспектима“ рекла је Кисић за Тањуг и додала да имају и одвојену радну групу која се бави менталним здрављем, као и то да је у наредном периоду планирано формирање мобилних тимова који ће имати едукативна и саветодавна задужења.

„У зависности од потреба на нивоу локалних самоуправа креираћемо различите радионице са цијем повећања нивоа свести о значају превенције насиља, препознавања насиља“, најавила је Кисић.

Она је истакла да је платформа „Чувам те“ почела да показује резултате у пуном обиму у коме је замишљена, јер је у претходном периоду имала едукативни карактер, односно обухватала је предавања за ђаке, наставнике и родитеље о томе како препознати насиље и коме се обратити, а сада има и директну активну функцију, па је могуће у реалном времену пријавити сваки облик насиља.

„Имамо један увезан систем на нивоу МУП-а, тужилаштва, центара за социјални рад“ рекла је Кисић и обаснила како им је идеја да не сме да се ћути, и да не сме да се деси било шта слично ономе што се десило у мају.

На питање о већем броју беба рођених у јулу ове године у односу на јул прошле године, Кисић је одговорила да је добро што је заустављен негативан тренд стопе фертилитета, иако још увек Србија има негативан природни прираштај.

Она је подсетила да је вредност фертилитета 2011. износила 1,4, а прошле године је била 1,52, док је сада 1,63 и Србија је једина земља у региону која бележи овај узлазни тренд, али је и даље далеко од стопе 2,1 која представља природну репродукцију.

„Почетак године смо дочекали са сјајним вестима, да је у јануару преко 500 беба рођено више него у јануару прошле године, наредни месеци су имали отприлике сличан број (рођених беба) као у истом периоду претходне године и сада у јулу поново имамо скок“, рекла је Кисић.

Што се тиче родитељских додатака и мера финансијске подршке, Кисић сматра да су оне никад веће.

„Финансијска подршка породицама са децом је никад већа, 2011. године финансијска подршка након рођења првог детета је била 31.000 (динара), сада је 366.000, то је 12 пута више, када је у питању треће дете сада је вредност (додатка) 2 милиона  динара, а за четврто дете 3 милиона динара“ рекла је Кисић и додала да је јако поносна на субвенцију за станове, за прву некретнину за мајке и подсетила да је до сад нешто више од 350 мајки остварило право на ову субвенцију.

„Уз све ове системске мере пронаталитетне политике на нивоу државе, готово све локалне самоуправе се труде да дају додатне мере на нивоу своје самоуправе и онда смо ми желели да их подржимо у томе“, сматра Кисић.

Она је подсетила да је држава поделила 400 милиона динара, које су примиле 52 локалне самоуправе, за читав низ различитих мера какве су повећање капацитета вртића, реконструкције вртића, изградње терена у близина школа, паркова, бесплатних уџбеника, превоза за децу…

На питање да каже нешто више о одржавању манифестације „Дани породице“ у Перлезу, Кисић је најавила читав низ различитих активности које ће та манифестација обухватити, као што су пузијада, где ће бити награђена најбржа беба, такмичење мајки у трци на штиклама, брачни маратон у коме ће признање добити брачни пар са најдужим браком…

„Дани породице у Перлезу 9. и 10. септембра су прави празник породице, породичних вредности, традиционалних вредности, родитељства, деце и дечјих осмеха“, истакла је она.

Кисић је најавила учествовање Србије на конференцијама о популационим политикама у Будимпешти и Египту, и подсетила је како је Србија једна од ретких земаља које има посебно министартсво које је фокусирано само на активности које јачају породицу, које промовише популациону политику и пронаталитетне мере.

Mali: Rebalans budžeta pozitivan i razvojni, višak u budžetu 60,6 mlrd dinara

Преузмите андроид апликацију.