Почетна > Србија
Србија

Кисић: Неопходна је превенција насиља над старима

Ниједна врста насиља не сме да се толерише, поручила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и истакла да је неопходно радити на превенцији злостављања најстаријих које, како каже, није ретко у нашем друштву.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

“Наши најстарији суграђани имају највеће искуство и много тога могу да нам пруже, а ми смо ти који треба да им омогућимо квалитетно и безбрижно старење“, рекла је министарка на скупу поводом промоције пројекта “Оснаживање старијих жена: превенција злостављања кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији“.

Министарка је навела да су према подацима Републичког завода за социјалну заштиту за 2020. годину психичко и физичко насиље доминантни видови насиља над старијима, а у мањем обиму економско насиље.

Додала је да су сви наведени облици насиља израженији у женској него у мушкој популацији.

Министарка је подсетила да је Србија земља која има нулту толеранцију према сваком облику насиља и додала да свако ко трпи било који облик насиља треба да зна да има коме да се обрати и да је држава ту да га заштити.

Додала је да су пружање материјалне, правне или стручно саветодавне подршке жртви насиља најчешћи видови помоћи жртвама, а које је у 2020. години преузео Центар за социјални рад.

“Поступак пред судом је покренут у 85 случајева, а кривична пријава поднета у 82 случаја. Предузетим поступцима Центра обухваћено је 3.149 старијих жена, а 1.631 старијих мушкараца“, рекла је министарка.

Амбасадорка Аустралије у Београду Рут Сјуарт изразила је задовољство што је део пројекта, чији је циљ превенција злостављања, и изразила уверење да ће се сарадњом са Министарством за рад, Црвеним крстом и Геронтолошким центром Београд много постићи на том пољу.

Генерални секретар Црвног крста Љубомир Миладиновић навео је да данашња едукација показује спремност да се заједнички говори о насиљу над старијим женама посебно у ситуацији демографског старења и феминизације старења, како би се омогућило да старије жене живе достојанствено без дискриминације и насиља.