Почетна > Свет
Свет

Кип кардинала оптуженог за злостављање уклоњена испред катедрале у Немачкој (ФОТО)

Статуа преминулог немачког кардинала Франца Хенгсбаха уклоњена је данас са постоља испред катедрале у Есену у западној Немачкој, неколико дана пошто су у јавност доспеле оптужбе о сексуалним злостављањима од пре више деценија.
Фото: Танјуг/Christoph Reichwein/dpa via AP

Оптужбе против кардинала Хенгсбаха, који је умро 1991. године, допринеле су да скандал о злостављањима која су чинили свештеници у Немачкој допре до жиже јавности, наводи АП.

Прошле недеље, Есенска епархија је саопштила да постоје сумње да је Хенгсбах, који је био епископ Есена 33 године, можда злостављао 16-годишњу девојчицу 1950-их када је био помоћни епископ у оближњем Падерборну.

Фото: Танјуг/Christoph Reichwein/dpa via AP
Наведено је и да га је једна жена оптужила да ју је злостављао 1967, када је већ био епископ Есена.

У писму парохијама објављеном у петак, садашњи бискуп Франц-Јозеф Овербек се извинио због својих грешака у поступању са оптужбама, и рекао да је чуо за једну оптужбу 2011. године и да није урадио ништа након што је Ватикан утврдио да није веродостојна.

Фото: Танјуг/Christoph Reichwein/dpa via AP
“Сада морам да признам да су оптужбе погрешно процењене 2011. године и да је учињена неправда онима који су погођени“, рекао је он.

У извештају који је наручила црква 2018. године, наводи се да је свештенство у Немачкој злостављало најмање 3.677 људи између 1946. и 2014. и да је више од половине жртава било млађе од 13 година, а скоро трећина су били дечаци који су певали у цркви и помагали свештеницима.

Letelica NASA-e sa uzorkom tla asteroida sletela na Zemlju

Преузмите андроид апликацију.