Почетна > Свет
Свет

Кинески судови процесуирали 8,3 милиона људи за пет година

Кинески судови су процесуирали 8,3 милиона људи у пет година до 2022. године, што је повећање од 12 одсто у односу на претходни период. Такође је за скоро 20 одсто повећан број жалби против судских пресуда.
Фото: Unsplash/tingeyinjurylawfirm

Одлазећи директор кинеског Врховног народног тужилаштва Џанг Јун, рекао је да је гоњење за насилне злочине смањено за 31,7 одсто, док је кривично гоњење за кривична дела на интернету, као што су коцкање, превара и ширење непристојних материјала, порасло за 43,3 процента.

У претходном извештају наведено је да је између 2018. и 2022. било 1.400 кривичних гоњења за дела из области националне безбедности, али то није поменуто у званичном извештају о раду, преноси Гардијан.

За време председника Си Ђинпинга, кинеске власти су повећале фокус на наводне злочине против националне и јавне безбедности, за шта се често таргетирају дисиденти, демонстранти и адвокати за људска права.

Овог месеца ступиле су на снагу нове измене и допуне закона против шпијунаже, које су прошириле њихов делокруг на начин који би, према оцени правних стручњака, додатно могао да повећа ризик за стране појединце и организације које делују у земљи.

Sudan: Dogovoreno produženje sporazuma o prekidu vatre

Преузмите андроид апликацију.