Почетна > Свет
Свет

Кинески градови усвајају нове мере против ковида 19

Бројни кинески градови усвајају нове мере против коронавируса, од заустављања пословања до затварања, како би обуздали нове инфекције, а комерцијални центар Шангаја припрема се за још једну кампању масовног тестирања, након што је регистровао подваријанту омикрон соја.
Фото: PrtSc/GMA News/YouTube

Како се Кина држи своје „нулте ковид” политике о брзом сузбијању свих инфекција, строге мере локалних власти долазе упркос малом броју случајева, у време када већи део света живи са коронавирусом, преноси Ројтерс.

Централна кинеска влада саопштила је да мере морају да буду што је могуће више циљане, како би се смањила штета по економију земље, након што су овогодишњи велики поремећаји омели глобалне ланце снабдевања и погодили међународну трговину.

Високо преносива подваријанта омикрон соја, која изазива епидемије у многим земљама ван Кине, показала је знаке веће способности да избегне реакције антитела изазване вакцином, од неких других подваријанти омикрона, рекли су здравствени званичници, пренео је Танјуг.

Откриће једне такве подваријанте у Шангају могло би да допринесе брзом ограничавању избијања епидемије и мерама сличним затварању у априлу и мају, које су узнемириле глобалну економију и тржишта, наводи британска агенција.

Власти у Шангају, најнасељенијем граду у Кини са 25 милиона становника, саопштили су грађанима у неколико округа да се два пута недељно тестирају.

Становници Шангаја већ се често тестирају, како би осигурали приступ разним локацијама и јавном превозу.

Дневни број локално преносивих инфекција у Шангају порастао је на неколико десетина од петог јула, у односу на једноцифрен број раније овог месеца, али је и даље мали по глобалним стандардима, наводи Ројтерс.

Habek posle posete Pragu i Beču korona pozitivan

Преузмите андроид апликацију.