Почетна > Свет
Свет

Кинески амбасадор: Сеул се клади на погрешног играча у ривалству САД и Кине

Кинески амбасадор у Сеулу Сјинг Хајминг упозорио је Јужну Кореју да се можда „клади на погрешног играча“ када је у питању америчко-кинеско ривалство, преноси Ројтерс.
амбасадор
Фото: Pixabay/glaborde7

„У ситуацији у којој САД врши притисак на Кину свом својом снагом, неки се кладе да ће САД победити, а да ће Кина да изгуби. Ово је очигледно погрешна одлука и неуспех да се правилно схвати ток историје. Уверавам вас, они који се кладе на пораз Кине дефинитивно ће зажалити због тога“, рекао је Сјинг.

Он је позвао Јужну Кореју да заустави „политику одвајања“ од Кине, како би две земље ојачале економске и дипломатске односе.

Сјинг то рекао на састанку са Ли Џае Мјунгом, лидером Демократке странке, најјаче јужнокорејске опозиционе партије, који је критиковао председника државе Јун Сук-јола због фаворизовања савезништва са САД, на штету односа с Пекингом, главним трговинским партнером Сеула.

Кинески дипломата је окривио јужнокорејске власти за „потешкоће“ у билатералним односима, и рекао да не уважавају довољно кључне интересе Пекинга, укључујући Тајван, док је с друге стране приметан утицај САД.

Он је упозорио Сеул да не доноси „погрешан суд“ о најмногољуднијој земљи света, поготово не због „уплитања спољног фактора попут америчког притиска“.

Сеул и Пекинг пооштрили су реторику у априлу због Јунових изјава о Тајвану, који Кина сматра својом територијом.

У интервјуу за Ројтерс, Јун је изјавио да иза дизања тензија око Тајвана стоје покушаји за променом статуса кво употребом силе, што је промена коју, како је рекао, не одобрава.

Japan zabrinut zbog zajedničkog patroliranja Kine i Rusije iznad Japanskog mora

Преузмите андроид апликацију.