Почетна > Србија
Србија

Кина вечно памти злочиначку НАТО агресију на Србију

Поводом годишњице НАТО бомбардовања зграде амбасаде Кине у Београду 1999. године, у којем је погинуло троје кинеских држављана, отправник послова амбасаде Тиен Ишу је написао да ће тај злочин остати у вечном памћењу кинеског народа.
Фото: РТВ/ЕПА/Саша Станковић

Тиен Ишу је у ауторском тексту за данашњу „Политику“ навео да Кина никада није заборавила да је у то време НАТО 78 дана брутално бомбардовао Савезну Републику Југославију, што је резултирало смрћу и рањавањем хиљада невиних цивила.

„Током протекле 23 године, проливена крв и сузе кинеског и српског народа акумулирале су се у нашу заједничку жељу да штитимо национални суверенитет и сачувамо мир и безбедност“, навео је он.

Кинески дипломата је упозорио да се човечанство суочава са невиђеним безбедносним изазовима и да неке државе оживљавају хладноратовску политику.

Он је подсетио на „Иницијативу за глобалну безбедност“ кинеског председника Си Ђипинга у шест тачака, која се заснива на принципу недељиве безбедности, посвећености мирном решавању спорова, поштовању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља и принципима Повеље УН.

„Нови Хладни рат не треба ни свету ни Европи. НАТО и други иницијатори украјинске кризе треба да теже да буду стабилизатор мира, а не вентилатор конфликта“, написао је отправник послова кинеске амбасаде у Србији.

Он се заложио за решавање проблема избегавањем подстицања конфронтација преко идеолошких подела и подривања међународног поретка.

„На том путу, челично пријатељство Кине и Србије натопљено заједнички проливеном крвљу остаје нераскидиво. Данас је свеобухватно стратешко партнерство између наше две земље постало сидро одржавања регионалног мира и стабилности и извор промовисања регионалног опоравка и развоја“, навео је кинески дипломата.

Он је нагласио да је Кина спремна да са Србијом даље јача свеобухватну сарадњу у свим областима, продуби развојне стратегије на корист народа двеју земаља и ради промовисања одрживе безбедности и одрживог развоја.

Немања Завишић: НАТО агресија – злочин који је сахранио међународно право

Преузмите андроид апликацију.