Почетна > Свет
Свет

Кина: Тајвану не требају САД, будућност је у уједињењу

Кина је поручила да Тајван треба да буде свестан чињенице да његова будућност лежи у поновном уједињењу са Кином и да се не може ослонити на САД.
Фото: Pixabay/MaoNo

Двадесет и осам кинеских авиона, укључујући ловце и бомбардере, ушли су прошлог уторка у тајванску зону за идентификацију ПВО, а данас је портпарол кинеског министарства одбране Рен Гуоћијанг објаснио да су те вежбе биле неопходна акција због безбедносне ситуације широм Тајванског мореуза и очувања националног суверенитета, преноси Ројтерс.

,,Независност Тајвана значи рат, а САД треба у потпуности да разумеју да кинески развој и раст не могу зауставити никакве силе“, рекао је Рен.

Он је нагласио да власти у Тајпеју треба да буду свесне да будућност Тајвана лежи у поновном националном уједињењу, а да је сваки покушај ослањања на САД у причи око независности осуђен на неуспех.

Инцидент са кинеским авионима се догодио недуго након што су лидери Групе седам издали заједничко саопштење у коме су критиковали Кину због низа питања и истакли значај мира и стабилности широм Тајванског мореуза, које је Пекинг осудио као ,,клевету“.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.