Почетна > Свет
Свет

Кина представила решење за Тајван

Кина је данас поручила да су мирно уједињење и „једна земља-два система“ основни принципи за решавање тајванског питања, али и да „неће одустати од употребе силе“ и да „задржава могућност да предузме све неопходне мере“ у заштити од спољног мешања и свих сепаратистичких активности.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Канцеларија за послове Тајвана и Канцеларија за информисање при Државном савету Кине, објавиле су Белу књигу под насловом „Тајванско питање и поновно уједињење Кине у новој ери“, преноси агенција Синхуа.

Мирно уједињење и „једна земља, два система“ су наши основни принципи за решавање тајванског питања и најбољи приступ остварењу националног уједињења, наводи се у Белој књизи.

„Радићемо са највећом искреношћу и уложићемо све напоре да постигнемо мирно уједињење. Али нећемо одустати од употребе силе и задржавамо могућност да предузмемо све неопходне мере, да се заштитимо од спољног мешања и свих сепаратистичких активности. То ни на који начин не циља на наше сународнике на Тајвану. Употреба силе би била последње средство предузето под убедљивим околностима“, каже се у Белој књизи, преноси Синхуа.

Како је саопштио портпарол канцеларије, Бела књига је објављена да би се поновила чињеница да је Тајван део Кине и демонстрирала решеност Комунистичке партије Кине (КПК) и кинеског народа и њихова посвећеност националном уједињењу, и да би се нагласила позиција и политика КПК-а и кинеске владе у новој ери.

„Ми смо једна Кина, а Тајван је део Кине. Ово је неоспорна чињеница подржана историјом и законом. Тајван никада није био држава, његов статус као дела Кине је непроменљив“, наводи се у Белој књизи.

Наглашава се да је Резолуција 2758 Генералне скупштине УН политички документ који обухвата принцип једне Кине, чији правни ауторитет не оставља место сумњи и признат је широм света, представља универзални консензус међународне заједнице и у складу је са основним нормама међународних односа.

Истиче се да је КПК посвећена историјској мисији решавања тајванског питања и остварења потпуног поновног уједињења Кине и да је под њеним руководством постигнут велики напредак у односима између две обале Тајванског мореуза у протеклих седам деценија.

Према овом документу, поступци власти Демократске прогресивне странке у Тајпеју довели су до напетости у односима „две обале Тајванског мореуза“, угрожавања мира и стабилности и подривања просперитета и ограничавања простора за мирно уједињење.

То су препреке које се морају уклонити у унапређењу процеса мирног уједињења, наводи се у Белој књизи.

Саопштено је и да су „спољне снаге подстицале провокативне акције сепаратистичких снага, што је појачало напетост и конфронтацију између две обале и подрило мир и стабилност у азијско-пацифичком региону“, преноси Синхуа.

Poljski premijer optužio EU za imperijalističko ponašanje

Преузмите андроид апликацију.