Почетна > Свет
Свет

Кина потврдила да је други балон, уочен изнад Латинске Америке долетео из Кине

Кинеска влада потврдила је да је балон који је у петак примећен изнад Латинске Америке из Кине, али да је намењен за цивилну употребу, саопштено је данас из кинеског министарства спољних послова.
Фото: Танјуг/AP Photo/Damian Dovarganes

То је други балон из Кине који је примећен у ваздушном простору америчког континента.

У суботу су сличан балон обориле ваздушне снаге САД, која је саопштила да је реч о балону који се користи за надзор, наводи ББЦ.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг изјавила је да је балон који је примећен изнад Латинске Америке грешком скренуо са своје руте и тако се нашо изнад америчког континента.

Кина је одбацила оптужбе за шпијунирање, уз образложење да балон служи за праћење веременских прилика.

Портпаролка Мао је навела да је балон “увелико одступио“ од планиране руте, реаквши да је до тога дошло због временских прилика и ограничене могућности маневрисања том летелицом.

“Кина је одговорна земља и увек се стриктно придржавала међународног права како би информисала и правилно поступала са свим заинтересованим странама, без представљања било какве претње било којој земљи“, рекла је Мао.

Током викенда, колумбијске ваздухопловне снаге су саопштиле да је у ваздушном простору те земље на висини изнад 17 километара уочен летећи објекат са „карактеристикама сличним балону“, да су пратиле објекат све док није напустио ваздушни простор, и додале да он није представљао претњу по националну безбедност.

САД верују да је балон коришћен за праћење осетљивих војних локација, наводи британски јавни сервис.

Poljska rasporedila Patriot PVO sisteme u Varšavi u okviru vojne vežbe

Преузмите андроид апликацију.