Почетна > Бизнис
Бизнис

Кина остварила рекордан трговински суфицит у јуну

Месечни трговински суфицит Кине порастао је на рекордних 97,9 милијарди долара у јуну, пошто се убрзао раст извоза након ублажавања анти-ковид мера које су привремено ставиле цео Шангај у карантин и пореметиле трговину.
Фото: Pexels/zhang kaiyv

Извоз је у јуну порастао за 17,9 одсто на 331,2 милијарде долара, надмашивши мајски раст од 16,9 процената, показали су данашњи царински подаци. Увоз се повећао за само 1,0 посто на 233,3 милијарде долара услед слабе домаће тражње, преноси АП.

Због готово никаквог раста увоза, кинески спољнотрговински суфицит је скочио за 90 процената у поређењу са прошлом годином.

Извоз у Сједињене Државе је забележио у јуну раст од 19,3 одсто на одишњем нивоу, на 56 милијарди долара упркос америчким високим тарифама у дуготрајном трговинском рату с Кином због технолошких амбиција Пекинга. Кинески увоз америчке робе је истовремено порастао за 1,7 процената на 14,6 милијарди долара.

Политички осетљив трговински суфицит Кине са САД-ом повећао се за 26 посто у односу на јун 2021. године, на 41,4 милијарде долара.

Strah od globalnog usporavanja oborio cene nafte na 100 dolara

Преузмите андроид апликацију.