Почетна > Свет
Свет

Кина оштро протествовала због посете немачке министарке Тајвану

Портпарол кинеског министарства спољих послова Ванг Венбин данас је изјавио да би Немачка требало да “одмах престане да се повезује и сарађује са сепаратистичким снагама за независност Тајвана, одмах престане да шаље погрешне сигнале сепаратистичким снагама за независност Тајвана и одмах престане да користи питање Тајвана за мешање у унутрашње ствари Кине“, и додао да је то министарство уложило снажан протест Немачкој због тог “подлог понашања“.
Фото: Танјуг/АР/Chiang Ying-ying

Раније данас немачка министарка образовања Бетина Штарк-Вацингер изјавила је након потписивања споразума технолошкој сарадњи са министром тајванског Националног савета за науку и технологију Ву Тсунг-Тсонгом да је “изузетно важно за моје министарство и мене да промовишемо сарадњу са партнерима и истомишљењицима“, преноси Ројтерс.

“Овај аранжман се залаже за унапређење сарадње на основу демократских вредности, транспарентности, отворености, реципроцитета и научне слободе, да споменемо само неке ствари. Велико ми је задовољство и част што сам први министар на челу специјализованог владиног одељења који је посетио Тајван у последњих 26 година“, рекла је Штарк-Вацингер и додала да је Тајван, “са својим одличним истраживачким институцијама“, веома цењен партнер.

Извор Ројтерса у немачком министарству спољних послова навео је да је Берлин примио на знање кинеску реакцију, али да је путовање Штарк-Вацингерове било у складу са политиком “једне Кине“, према којој је Тајван неотуђиви део Кине.

Немачка, као и већина земаља, нема формалне дипломатске везе са Тајваном, иако има де факто амбасаду у Тајпеју, наводи агенција.

Одступајући од политике бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел, влада Олафа Шолца развија нову стратегију за смањење зависности од аКине, која је до сада била витално извозно тржиште за немачку робу.

Кина посматра Тајван као сопствену територију и појачала је војни, политички и економски притисак како би то нагласила, оцењује Ројтерс.

ЕК: Уплаћено додатних 1,5 милијарди евра макрофинансијске помоћи Украјини

Преузмите андроид апликацију.