Почетна > Свет
Свет

Кина оштро осудила председника Чешке због телефонског позива председници Тајвана

Кина је данас оштро осудила телефонски позив новоизабраног председника Чешке Петра Павела председници Тајвана Чаи Инг-Вен, сматрајући да је тиме прекршио политику „једне Кине“, преноси Ројтерс.
Фото: Танјуг/Taiwan Presidential Office via AP

„Новоизабрани председник Чешке Павел је игнорисао више пута поновљене апеле Кине и наставио је да прелази кинеске црвене линије“, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Кине Мао Нинг Мао.

Он је оценио да се Павел „озбиљно умешао у унутрашње послове Кине и повредио осећања кинеског народа“.

Према портпаролу Министарства спољних послова Кине, Павел је тиме прекршио обећање да ће се придржавати политике „једне Кине“, које је наводно јавно дао у предизборној кампањи.

Новизабрани председник Чешке је са председницом Тајвана разговарао 30. јануара, а њена канцеларија је разговор означила као „дипломатски пробој“, преноси чешки портал сезнам.цз.

Павел је председници Тајвана Чаи Инг-Вен рекао да Тајван и Чешка деле вредности слободе, демократије и људских права и да ће јачати своје партнерство.

Чешка влада се официјално придржава политике једне Кине, али у последње време показује повећано интересовање за сарадњу са Тајваном, наводи агенција.

Ministri odbrane Južne Koreje i SAD: Ojačaćemo vojnu saradnju

Преузмите андроид апликацију.