Почетна > Бизнис
Бизнис

Кина: Неочекивани пад економске активности у мају

Индекс менаџера набавке (ПМИ) је у Кини у мају пао на 48,8 поена, са априлских 49,2 поена, саопштио је Национални завод за статистику Кине.
Фото: ТанјугAP Photo/Andy Wong

Овај резултат није у складу са претходним очекивањима тржишта, која су прогнозирала благи пораст кинеског ПМИ у мају, на 49,4 поена.

ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности.

У мају је у Кини забележена друга месечна контракција заредом, а ПМИ је на најнижем нивоу од децембра, преноси ЦНН.

Производња је у априлу пала на 49,6 поена, са априлских 50,2 поена, а у паду је и број нових поруџбина- 48,3 поена према априлских 48,8.

Нове поруџбине за извоз су опале на 47,2 поена са априлских 47,6.

Кинеска економија је у првом кварталу расла брже него што се очекивало због велике потрошње у сектору услуга, али фабричка производња каска за овим резултатима због слабог економског раста у свету и мање глобалне потражње, закључује се у ранијој анализи ЦНН-а.

Кинески извоз је у априлу на међугодишњем нивоу порастао за само 8,5 одсто, што представља значајно успоравање у односу на март, када је забележен међугодишњи раст извоза од 14,8 одсто.

Spoljnotrgovinska robna razmena u prva četiri meseca 21,94 milijarde evra

Преузмите андроид апликацију.