Почетна > Свет
Свет

Кина и Венецуела улазе у стратешко партнерство

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да су се Кина и Венецуела сложиле да уђу у стратешко партнерство, након састанка са венецуеланским председником Николасом Мадуром у Пекингу, пренео је Блумберг.
Фото: PrtSc/VICE News/YouTube

Истовремено, Мадуро је, како наводи америчка агенција, рекао да се „организује агенда за нову еру у односима између Кине и Венецуеле“.

„То је сарадња заснована на међусобном поштовању чија су осовина енергенти и нафта“, рекао је Мадуро.

Земље су потписале споразуме о сарадњи у разним областима, укључуући рударство и истраживање свемира, као и производњу нафте и пољопривреда, додао је Мадуро, али није навео више детаља.

Он је раније рекао да жели подршку Кине његовој земљи да се придружи БРИКС-у, блоку земаља у развоју који такође укључује Бразил, Русију, Индију и Јужну Африку, и изразио жељу да Кина повећа инвестиције у Латинској Америци и на Карибима.

Како наводи Блумберг, трговина између Кине и Венецуеле порасла је за 17 одсто у првој половини ове године, док кинеске компаније имају уговоре у тој земљи у вредности од укупно 66 милијарди долара.

Нафта чини око 95 одсто прихода од извоза Венецуеле, али је приход од нафте последњих година погођен лошим управљањем, корупцијом и, пре свега, америчким санкцијама.

Делегација Венецуеле предвођена потпредседницом Делси Родригез и министром за нафту Педром Тељечеом стигла је у Шангај прошле недеље, како би разговарали о потенцијалним заједничким улагањима између Кине и венецуеланске државне енергетске копманије.

Та делегација се састала и са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем и бившом председницом Бразила Дилмом Русеф, која сада води Нову развојну банку са седиштем у Шангају, а коју су покренуле чланице БРИКС-а.

Zapad vrši pritisak na UAE zbog trgovine sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.