Почетна > Бизнис
Бизнис

Кина формирала Групу за ретке земне метале

Кина је основала своју Групу за ретке земне метале, неопходне за развој високе технологије.
Фото: Unsplash/darmau

Кина је највећи светски произвођач ретких земних елемената, скупа од 17 метала који се користе у паметним телефонима, лцд екранима, електричним возилима, као и у наоружању.

Кинеска влада објавила је указ према коме се формира група China Rare Earth Group, директно повезана са државом. Компанија је формирана спајањем више чинилаца на тржишту: China Minemetals corp, Cinalco и Ganzhou Rare Earth Group.

Супротно од онога што би се дало закључити из њиховог назива, ретких метала има заправо доста. Њихове електромагнетна својства, посебно тражена у индустрији, чине од њих стратешке метале.

У 2019. години САД су 80 одсто увоза ретких земних метала оствариле из Кине, према подацима америчког геолошког института. За ЕУ је увоз ових производа из Кине представљао 98 одсто, према извештају Европске комисије од септембра 2020.

Кина има богате изворе ретких земних метала, али њена доминација у томе долази пре свега због великих јавних инвестиција као и развијене мреже прераде сирових метала, јер мало земаља има такву инфраструктуру.

Због трговинских и геополитичких спорова САД и Европска унија су забринути због сувише велике зависности од Кине.

Пекинг је увео извозне квоте, како би заштитио своје ресурсе.

Rade li naši radnici najviše radnih sati u Evropi?

 

Преузмите андроид апликацију.