Почетна > Свет
Свет

Кина: Ембарго за 100 тајванских извозника уочи посете Пелоси

Кина је увела забрану испорука за више од 100 тајванских извозника хране у покушају да изврши економски притисак на кључну индустрију тог острва уочи очекиване посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, јавља „Блумберг“.
Фото: Танјуг/AP/Heng Sinith

Кинеска Општа управа царина увела је забрану у понедељак, према локалном медију Јунајтед дејли њуз, који наводи да ембарго обухвата разну робу, између осталог морске плодове, чај и мед.

Према извештају портала „Епл деј“ са седиштем у Тајпеју, као образложење се наводе застарели подаци у увозној документацији, а тајванска управа за храну и лекове покушава да сазна више о чему се ради.

Њујоршка агенција наводи да је ова кинеска забрана најновија у низу мера које је предузео Пекинг, а које су усмерене на тајванску пољопривредну индустрију.

Многи региони за производњу воћа на југу овог острва су бастиони политичке подршке Демократској напредној партији председника Цаи Инг-вена, која се залаже за формалну независност Тајвана, док Кина сматра да је Тајван део њене територије, напомиње се у тексту.

Кина је затекла непремне власти у Тајпеју када је прошле године неочекивано увела забрану увоза ананаса, након чега је уследио ембарго на увоз воскираних јабука и ушећерених јабука у септембру. Мада знатна количина воћа произведеног на Тајвану иде за домаћу потрошњуи, велика већина извоза иде у Кину.

Најновија забрана долази након најава да ће Пелосијева слетети авионом у Тајпеј у уторак увече, кажу „Блумбергови“ извори упознати с њеним плановима. Ова посета је изазвала оштра упозорења кинеских званичника који су запретили „тешким консеквенцама“ ако Пелосијева допутује у Тајпеј.

MSP Kine: Oštro ćemo uzvratiti ako Pelosi poseti Tajvan

Преузмите андроид апликацију.