Почетна > Бизнис
Бизнис

Кина ће финансијски помоћи авио-компаније због ковида

Кинеско Министарство финансија саопштило је данас да ће понудити субвенције домаћим авио-компанијама од краја маја до 20. јула како би помогло превозницима да преброде пад изазван корона вирусом и поскупљењем нафте.
Фото: WikimediaCommons/Ffggss

Новчана подршка ће бити давана само ако просечан дневни број летова на домаћим линијама током недељу дана буде мањи или на нивоу од 4.500 летова и ако просечни фактори оптерећења буду испод 75 посто, наводи се у саопштењу објављеном на веб сајту министарства, преноси Ројтерс.

Максимални износ бесповратне помоћи биће 24.000 јуана (3.574 долара) по сату за летове који доносе губитке, додало је министарство.

Аналитичари предвиђају да ће 2022. бити још једна година губитака за кинеске авио-компаније, након великих минуса које су забележиле у протекле две године, пошто Пекинг не одступа од своје политике нултог ковида како би зауставио ширење вируса.

Домаћи ваздушни саобраћај је драстично опао због корона локдауна у Шангају и околним градовима. Број путника компаније Чајна Истернс, са седиштем у Шангају, пао је за 90,7 посто у априлу на годишњем нивоу, док се број путника на међународном аеродрому у Шангају стропоштао за 98,9 процената у истом периоду.

Кинеска авио-индустрија је пријавила прошле године нето губитак од 84,25 милијарди јуана (12,58 милијарди долара), а у 2020. години губитак од 102,96 милијарди јуана (15,37 милијарди долара). Само авио-превозници у Кини претрпели су лани укупан губитак од 67,09 милијарди јуана (10 милијарди долара).

Nekoliko francuskih gradova deli bonove za hranu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке