Почетна > Свет
Свет

Кина: Балони САД летели изнад Кине 11 пута без дозволе од јануара 2022.

Кина је саопштила данас да су амерички балони на великим висинама летели изнад кинеског ваздушног простора без дозволе 11 пута, од почетка јануара 2022. године.
Фото: танјуг/Chad Fish via AP

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин, одговарајући на питање на редовној конференцији за новинаре у Пекингу, није навео даље детаље.

На питање како је Кина реаговала на те летове, Ванг је рекао да је одговор Кине на такве инциденте одговоран и професионалан, пренео је Ројтерс.

Ванг је истакао да Кина нема све информације о летећим објектима које су обориле САД изнад Аљаске и Канаде, пренео је Ројтерс.

Пентагон је саопштио да је борбени авион Ф-16 оборио у недељу неидентификовани објекат изнад језера Хјурон у америчкој држави Мичиген на граници са Канадом.

Објекат је, како се наводи, летео у близини америчких војних локација САД и представљао је не само претњу за цивилно ваздухопловство, већ је био и потенцијално средство за надзор.

То је био четврти објекат оборен изнад Северне Америке у последњих недељу дана, саопштила је гувернерка Мичигена Гречен Витмер.

Неидентификовани објекат на великој надморској висини био је трећи који су оборили амерички и канадски борбени авиони, након објекта величине малог аутомобила у петак на обали Аљаске и летећег објекта изнад Јукона у Канади у суботу.

Велики балон за који је Пекинг признао да припада Кини оборен је код обала Јужне Каролине 4. фебруара.

Vojska SAD oborila četvrti leteći objekat iznad vazdušnog prostora Severne Amerike

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке