Почетна > Србија
Србија

КиМ место нашег рођења, позвани да будемо браћа с Албанцима

Патријах српски Порфирије поручио је данас, на Видовдан, у манастиру Грачаница да су Срби кад год дођу на КиМ дошли себи, јер је КиМ „место нашег рођења“, на којем смо добили „своје име и свој печат“.
Фото: СПЦ

Патријарх је у обраћању у манастиру Грачаница истакао да српски народ без Видовдана, Грачанице и свих светиња на Косову и Метохији није оно што јесте.

„У Грачаници, Дечанима, у Призрену, Пећкој патријаршији, ми јасно видимо ко смо, то су наше очи, Видовдан је наше око, Свети Лазар је наше ухо, косовскометохијске светиње су наш ум“, истакао је Порфирије.

Указао је да на Косову и Метохији разумемо „не само нашу прошлост и порекло, већ и то шта је наш циљ, зашто смо послани у овај свет“.

Патријарх је истакао да смо позвани да будемо браћа са свима, и са Албанцима наравно пре свих, јер, како је навео, „овде живимо са њима.“

„Само у заједници можемо бити на путу божијем, да смо сви једни другима потребни, да нико без никога не може и да је важно да то разумемо, јер имамо то искуство у својој прошлости. Да не дозволимо да нас други уче томе, да нас опомињу, да примењују своје методе којима хоће само да постигну да јесмо једни поред других а да они неретко остварују своје циљеве“, нагласио је Порфирије.

Патријарх Порфирије је служио свету архијерејску литургију у манастиру Грачаница, а касније ће на Газиместану служити парастос косовским јунацима страдалим 1389. године.

Vučić večeras dodeljuje vidovdanska priznanja

Преузмите андроид апликацију.