Почетна > Свет
Свет

Кијев најављује наставак контраофанзиве

Украјинска контраофанзива против руских снага наставиће се и након доласка хладнијег времена, упркос потешкоћама, изјавио је данас шеф кијевске обавештајне службе Кирило Буданов.
контраофанзиве
Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky

Украјина је овог лета покренула контраофанзиву против руских снага, вративши под своју контролу више од десет села на југу и истоку за три месеца.

„Борбена дејства ће се наставити на овај или онај начин. По хладном, мокром времену и блату теже се борити. Борбе ће се наставити. Контраофанзива ће се наставити“, рекао је Буданов на конференцији у Кијеву, преноси Ројтерс.

Запад је испоручио војну опрему вредну милијарде долара и обучио хиљаде украјинских бораца за контраофанзиву како би помогли Кијеву да покуша да поврати територију.

Борбе у југоисточном региону Запорожја, које су усредсређене око села Роботине и Вербове, сматрају се кључним делом операције да се руске снаге поделе на пола на југу. Операција, међутим, како преноси Ројтерс, далеко је од тог циља.

„Наша контраофанзива се одвија у неколико праваца“, рекао је Буданов, признавши да је напредак био „спорији него што је желео“.

Он је такође тренутну ситуацију оценио као „тешку“.

Rusija izvršila vazdušni napad na Kijev, eksplozije odjekivale dva sata

Преузмите андроид апликацију.