И док корачамо улицама града ових јесењих дана, мами нас мирис печеног кестена. Изузетно укусна, али и веома здрава јесења намирница.
Са доласком јесени, стижу нам и неки плодови у којима уживамо током кишних дана и који нас бар на тренутак врате у безбрижно детињство. Кестен је сигурно један од њих.
Његова примена датира још од 2000. године пре нове ере. Постоје наводи да је Александар Велики широм Европе посадио стабла кестена, те да је кестен био основна храна у јужној Европи, Турској и деловима Азије. Како житарице нису добро успевале на овим поднебљима, кестен их је заменио.
Конзумирањем овог јесењег плода, можемо свом организму обезбедити мноштво бенефита.
Иако спада у групу орашастих плодова, кестен садржи масти у значајно мањој количини него што је то случај са другим орашастим плодовима, али и мање калорија. Садржи веће количине скроба и витамина Ц, што га такође разликује од бадема, ораха, лешника….
Иако га ми најчешће конзумирамо куване или печене, али и као десерт у облику пиреа, кестен је могуће користити у припреми потажа, али и његово брашно је сјајно за припрему хлеба и пецива. Брашно од кестена не садржи глутен, па је добар за особе које су алергичне на овај протеин.
Конзумирањем ове намирнице можемо лако контролисати нашу тежину. Влакна и сложени угљени хидрати у кестену, ће створити осећај ситости, те тако нећемо имати нападе глади, али исто тако неће доћи до наглог скока шећера у крви, те погодује и у искрани дијабетичара.
Калцијум, фосфор и магнезијум у кестену, чине га намирницом која фантастично утиче на наше кости и зубе.
Витамин Б је познат по томе што поспешује здравље нервног система, а кестен га има у обиљу. Такође, присутна фолна киселина из кестена је фантастична за синтезу ДНК, одличан је за труднице јер штити фетус од негативних утицаја, али и за формирање црвених крвних зрнаца.
Добар однос омега-3 и омега-6 масних киселина у кестену, чине га добром намирницом када је очување срца у питању. Исто тако због веће количине калијума, а мање натријума, идеалан је у борби против високог крвног притиска. А калијум такође омогућава да се оне велике количине воде задржане у телу избаце.
Обиље влакана у кестену ће осигурати стабилну цревну флору, нахранити добре бактерије у организму, а тако осигурати и добар имунитет.
Анемију и умор ћете лако отклонити ако редовно конзумирате овај јесењи плод, јер гвожђе и витамин Ц из кестена ће у томе помоћи.
Такође, можете конзумирати и чај од кестена, јер је добро познат у отклањању пробавних, бубрежних тегоба, али и у лечењу астме и бронхитиса.
Улице су пуне продаваца ове јесење посластице, зато искористите то и пружите вашем телу све благодети које носи ова намирница.
Kestenov med – antioksidans, spašava imunitet i bolji je od paste za zube
Преузмите андроид апликацију.