Почетна > Свет
Свет

Кенија: Одинга најавио оспоравање резултата избора

Кенијски опозициони лидер Раила Одинга изјавио је данас да ће оспорити резултате председничких избора свим правним средствима након што је заменик председника Вилијам Руто проглашен победником.
Фото: Pixabay/ninastock

Најстабилнија демократија у источној Африци сада се суочава са недељама спорова и могућношћу да Врховни суд наложи одржавање нових избора, пренео је АП.

Верски и други лидери већ су позвали на мир у земљи са историјом постизборног насиља.

„Нека нико не узима закон у своје руке“, рекао је Одинга својим присталицама.

Ово је његово прво обраћање откако је председник кенијске изборне комисије јуче прогласио Рута за победника са освојених скоро 50,5 одсто гласова.

Четири од седам комесара су изненада објавила да не могу да подрже резултате, а присталице Одинге су се посвађале са преосталим комесарима на месту проглашења новог председника.

Непосредно пре него што се Одинга обратио четири комесара су рекла новинарима да је коначни резултат 100,01 одсто и да вишак гласова прави „значајну разлику“.

Они су, такође, казали да им председник изборне комисије није дао прилику да разговарају о резултатима избора пре објаве.

„Оно што смо јуче видели била је лакрдија и очигледно непоштовање Устава,““ рекао је Одинга, називајући резултате избора ништавим и неважећим.

Према његовим речима, закон не даје председнику изборне комисије овлашћења диктатора, инсистирајући да одлуке изборне комисије морају да се доносе консензусом.

Руто (55) је себе приказао као аутсајдера који има скромне почетке и пркоси политичким династијама Кенијата и Одинга, чији су очеви били први председник и потпредседник Кеније.

Konašenkov: Ukrajinske snage koriste zabranjene protivtenkovske mine

Преузмите андроид апликацију.