Почетна > Србија
Србија

Каварић писао Абазовићу: Приступити извршењу одлуке Владе Црне Горе

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић у писму председнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу апеловао је да приступи извршењу правоснажне одлуке Владе од 8. јула ове године којом је утврђен предлог Уговора између Државе Црне Горе и Српске православне цркве.
Фото: Vikipedija/Diego Delso

На тај начин неће бити дозвољена деградација, лицитирање и релативизовање одлуке државног органа, постигнути стандарди и утврђена сагласност овог правног акта на коме је у вишегодишњем пероду учествовало више домаћих и међународих експерата и стручњака из области односа Државе и Цркве, истакао је он, пренела је РТЦГ.

Он је истакао да, имајући у виду да су поједини чланови експертског тима и то директорка Теа Горјанц Прелевић и декан Анета Спаић, унапред одбили учешће у раду тела које је требало да да своје мишљење о усаглашености Предлога Темељног уговора, утврђеног на седници Владе 8. јула, Абазовићу „предлаже да у скаду са надлежностима и овлашћењима спроведе поменуту одлуку Владе и на тај начин прекине исказани степен и начин неозбиљности и опструкције који су манифестовале поменуте госпође, са циљем обесмишљавања, компромитовања и онемогућавања извршења наведене одлуке Владе и са њом повезаног потписивања Темељног уговора“.

„У потпуности је неприхватљив исказани однос и начин поступања поменутих, потенцијалних, чланица експертског тима, према учешћу у планираном стручном раду тог тима, по принципима „шведскога стола“, на начин да се поменуте експерткиње, и пре почетка рада несуђене комисије, баве условљавањем државе, моралисањем, исказивањем нетрпељивости, заштитом права жена и ЛГБТ особа, манифестацијом субјеткивних осећаја неподошљивости, анимозитета и нетрпељивости према другим члановима тима, иако права наведених категорија и области које наводно штите, немају никакве везе са односима државе и цркве, као задатка која је ова комисија требало да има, као свој мандат“, казао је адвокат.

Каварић је оценио да су поменуте чланице Комисије познате по јавним критикама искључиво на рачун СПЦ.

Он је апеловао на Абазовића да у службеној коресподенцији са надлежним црквеним властима, одреди и усагласи међусобно прихватљив термин и место постписивања Темељног уговора између државе и цркве, међусобно приступе ауторизовању и овери Темељног уговора, који је већ усвојен, правоснажан, објављен у службеном листу и извршан одлуком Владе Црне Горе 8. јула и да на тај начин изврши своју уставну и законску обавезу, на спровођењу и извршењу правоснажних и извршних одлука Владе и других државних органа.

Momirović: Najbolja je granica koju ljudi ne osećaju

 

Преузмите андроид апликацију.