Почетна > Свет
Свет

Католичка црква у Риму заштитила око 3.200 Јевреја током нацистичког прогона

Документ папског библијског института (Библикум), који је објављен данас, садржи имена 3600 људи, углавном Јевреја, који су добили уточиште у католичким институцијама током нацистичке окупације Рима за време Другог светског рата.
Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Никада раније виђени документи откривени су у архиви Библикума као део опсежног истраживања које је спровео тим историчара, што представља значајан напредак у разумевању напора за спасавање Јевреја током Другог светског рата, наводи се у заједничком саопштењу Папског библијског института, Јеврејске заједнице у Риму и Музеја холокауста Јад Вашем у Јерусалиму.

У документу се наводи 100 женских и 55 мушких верских заједница које су пружиле уточиште, као и тачан број људи смештених у овим институцијама.

„Списак од 100 женских и 55 мушких верских конгрегација које су пружале уточиште, заједно са бројем особа које су ту биле смештене, већ је објавио историчар Ренцо де Феличе 1961. године, али се комплетна документација сматрала изгубљеном“, додаје се у саопштењу.

Новооткривени документи садрже приче више од 4.300 особа, од којих је 3.600 идентификовано по имену, а међу њима је 3200 Јевреја, потврдила је Јеврејска заједница, упоређујући документ са сопственим евиденцијама, преноси Ватикан њуз.
У многим случајевима је забележено где су се налазили током скривања, а у неким случајевима су документовани и њихови животи пре прогона.

„Ово откриће значајно обогаћује наше разумевање улоге католичких институција у заштити живота Јевреја током нацистичких прогона“, истиче се у саопштењу.

Свештеник Доминик Маркл, са Папског библијског института и Универзитета у Инсбруку, који је помогао у координацији истраживања, указао је на значај заједничког истраживања католичких и јеврејских научника о питању које је дуго изазивало подељеност међу научницима и затезало односе јеврејске заједнице у Риму и Свете столице.

Документ је данас представљен на радионици одржаној у Музеју Шоа у Риму, а увид у списе тренутно је ограничен „због заштите приватности“.

Саму документацију је саставио италијански језуита Госолино Бироло између јуна 1944. и пролећа 1945, након ослобођења Рима од стране савезничких снага.

Бироло је био стипендиста Папског библијског института од 1930. до своје смрти у јуну 1945. године.

Како подсећа ватиканска агенција, у периоду нацистичке окупације у Риму, од септембра 1943. до ослобођења града у јуну 1944. године, јеврејска заједница је трпела стравичан прогон.

Скоро 2.000 људи, укључујући стотине деце и адолесцената, од процењених 10.000 до 15.000 Јевреја у Риму, депортовано је и убијено током овог периода.

Кључна фигура повезана са Папским библијским институтом у то време био је немачки језуита Августин Беа, касније уздигнут у кардинала 1959. године, познат по својој посвећености јеврејско-католичком дијалогу.

Папу Пија XII, који је Црквом управљао од 1939. до 1958, историчари критикују да је сарађивао с нацистичком Немачком и да је ћутао о Холокаусту, иако га поједини историчари бране.

 

Kolomojski osumnjičen za umešanost u proneveru 250 miliona dolara

Преузмите андроид апликацију.