Почетна > Бизнис
Бизнис

Катар и УАЕ: Гас ће бити неопходан свету још дуго времена

„Свету ће још дуго бити потребан природни гас и непходно је више инвестиција да би се осигурала сигурност снабдевања и приступачне цене енергената током глобалне енергетске транзиције“, саопштили су данас министри енергетике Катара и Уједињених Арапских Емирата, Саад ал-Каби и Сухаил ал-Мазруи.
Фото: Pixabay/SatyaPrem

На Глобалном енергетском самиту Атлантског савета у Абу Дабију, министар енергетике Катара Саад ал-Каби је рекао да је блага зима у Европи оборила цене гаса, али да ће нестабилност цена „трајати неко време“, с обзиром на то да већа количина енергената неће стићи на тржиште до 2025. године.

„Питање је шта ће се десити када Европа буде хтела да напуни своја складишта гаса за ову и следећу годину,“ упозорио је ал-Каби, преноси Ројтерс.

Руски гас ће се на крају вратити у Европу, закључио је ал-Каби.

Министар енергетике Уједињених Арапских Емирата Сухаил ал-Мазруи сагласио се са тврдњом ал-Кабија да ће „гас бити са нама још веома дуго времена.“

Што више енергије из обновљивих извора, то ће више инвестиција бити потребно у гас као основни извор снабдевања, нагласио је ал-Мазруи.

Према његовим речима, енергетска стратегија многих земаља је нејасна, пошто не склапају дугорочне уговоре о снабдевању гасом са прозвођачима и добављачима.

Та несигурност утиче на енергетску индустрију која последично не може да финансира развој и нове капацитете, закључио је ал-Мазруи.

Катар је један од највећих светских произвођача течног нафтног гаса, а Уједињени Арапски Емирати су једна од кључних земаља Организације земаља извозница нафте (ОПЕК).

Kongres zabranjuje prodaju američke nafte Kini

Преузмите андроид апликацију.